Högtider, Mellanmål, Våfflor

Frasiga våfflor med grädde och hallon – Farmor Annies recept

0 röster

Frasiga våfflor med grädde och hallon är min farmor Annies recept. Alltså bara receptet på själva våfflorna för jag tror inte hon skulle haft grädde och färska bär till? Vi fick med hallonsylt till som barn. Vilket fortfarande är min favorit. Våfflorna är dessutom utan ägg.

Jag ärvde en skatt av farmor, nämligen ett häfte med handskrivna recept. Och när jag skulle göra våfflor med Nils så letade vi i häftet och hittade detta recept. Ett recept jag aldrig testat och jag blev så otroligt glad så vi satte igång direkt. Jag la bara till lite salt och socker annars höll jag mig till receptet. Frasiga som bara den och det måste vara för att dom är äggfria. Jag måste erkänna att jag var skeptisk men jag är såld för frasigheten skojar man inte bort.

Du kan skippa sockret och servera dessa våfflor till salta tillbehör som tex rom, smetana och rödlök. Min skatt levererar gång på gång men jag får alltid klura ut hur hon har gjort för beskrivningen är väldigt enkel eller lika med noll. Lite som när Johan Sörberg gav oss ”recept” i Hela Sverige Bakar. Så det är lite av ett äventyr att baka varje gång.

Frasiga våfflor med grädde och bär – Farmors recept

Ingredienser

Frasiga våfflor med grädde och bär – Farmors recept

 • Ca 10 – 12st.

Våfflor

 • 2 ½ dl vatten 250g
 • 2 ½ dl mjölk 250g
 • 3 ½ dl vetemjöl 210g
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 nypa salt
 • 1 tsk strösocker
 • 100 g smält smör

Garnering

 • 3 dl grädde
 • 1 nypa strösocker
 • Färska hallon och hallonsylt

Instruktioner

Gör så här!

 • Smält smöret på medelvärme, ställ åt sidan för att svalna lite. Häll ner alla torra ingredienser i en bunke och vispa ner mjölk och vatten tills du får en jämn smet. Här kan du även använda en stavmixer. Tillsätt det smälta smöret och vispa snabbt ihop. Låt smeten vila i 5 minuter. Under tiden kan du vispa grädde med pytte lite socker i.
 • Sätt på våffeljärnet så det är riktigt varmt. Grädda våfflorna, vill du kan du ta smör mellan varje gräddning, smeten innehåller mycket smör så det är inget måste. Men visst gillar vi smör? Servera direkt med lättvispad grädde och färska hallon.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x