Bröd, Frukost, Mat, Mellanmål

Glutenfria frukostfrallor – eller det perfekta hamburgerbrödet!

0 röster
Vill du ha ett helt slätt bröd, ja baka då något annat 🙂

Okej nu är jag lite mallig men jag har inte riktigt lyckats tidigare att göra glutenfritt bröd som håller sig saftigt till dagen efter. Och ja jag åt det till frukost med ost och marmelad och sen som hamburgerbröd till grillad halloumi. Glutenfria frukostfrallor eller det perfekta hamburgerbrödet kommer bakas många gånger om och justeras för att få fram fler glutenfria recept. Enkelt är det också, bara att röra ihop, jäsa och klutta ut bollar. Hepp!

Hur gott är det med halloumiburgare?

Här blev det grillad halloumi med grönsaker, picklad rödlök och srirachamajjo. Och ja jag smög på lite surkål med för det är så gott ihop med halloumi.

Detta saftiga glutenfria bröd passar till allt och riktigt goda rostade med mycket smör, ost och apelsinmarmelad.

Jag har inte celiaki men mår så mycket bättre av att äta glutenfritt så jag gör oftast det när det går. Men visst trycker jag en pizza, lite bullar eller en pasta då och då. Sen får jag har en mage lika stor som när jag var i sjätte månaden men ibland är det värt det helt klart!

Glutenfria frukostfrallor eller det perfekta hamburgerbrödet

Portioner 15 frallor

Ingredienser

Glutenfria frukostfrallor eller det perfekta hamburgerbrödet

  • Ca 15 frallor

Deg:

  • 25 g jäst
  • 9 dl kallt vatten
  • 1 msk honung
  • 1 ½ dl glutenfria havregryn
  • 200 g kikärtsmjöl
  • 200 g rismjöl
  • 30 g majsmjöl
  • 40 g psylium Finax
  • 2 ½ tsk salt
  • Sesamfrön & flingsalt till garnering

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen i en stor bunke och blanda ut med allt vatten och honung. Rör ihop alla torra ingredienser i en separat bunke. Häll ner det torra ingredienserna och rör om tills du har en seg smet. Tänk en kletig deg eller en fast/seg smet. Täck bunken med plastfolie eller en bakhanduk och låt jäsa i ca 2 timmar till dubbel storlek.
  • Forma bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper, jag brukar ta en mosklämma/glasskopa och skeda ut på plåten. Knåda alltså inte degen alls, den skall vara klibbig. Om det fastnar på händerna så kan du väta händerna med lite vatten innan du formar bollar.
  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft, strö över sesamfrön och flingsalt. Grädda i ca 15-20 minuter, släng in lite vatten eller en isbit i botten av ugnen efter halva tiden, lägg direkt över på ett galler när du tagit ur dom. Annars blir dom lite fuktiga undertill.

Tips!

  • Perfekt bröd att servera både till frukost och som hamburgerbröd. Och vill du ha helt släta bröd ja då får du baka ett annat bröd.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Maria
Maria
1 år sedan

Ska testas! Känner precis igen mig! Mår mycket bättre att äta glutenfritt och får ballongmage om jag äter det. Gillar dessutom t ex bovete bröd el kikärtsbröd el dyl mycket bättre. 😃

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x