Mat,  Påsk

Kletsillar! Rom & västerbottensost!

Gud vad jag älskar ”kletsill”, lika delar sås är väl ett bra motto i livet. Här får ni inte bara en god sill utan två godingar. Romsill är en personlig favorit, jag tror det var första sillen jag smakade ute på Öa som barn. Då åt jag sill med ägg, nu helst med knäckemacka eller småpotatis och lite brynt smör på. Alltid brynt smör.

Favoriten!

Romsillen är pimpad med rivet citronskal och finhackad rödlök. Så gott!

Västerbottensillen passar fin fint med småpotatis tycker jag, sillen blir ganska matig med ost i. Supersmarrigt och då slipper du slänga ihop en västerbottenpaj dessutom!

extra allt!
Antal/Portioner 1 burk

Ingredienser

Romsill

  • 1 ask 5-minuters sill 210g avrunnen. Ca 3 sillfiléer
  • 1 dl Smetana eller cremé fraiche
  • 2-3 msk majonnäs Hellmans
  • ½ citron juice och rivet skal
  • ½ finhackad rödlök
  • 1 liten burk stenbitsrom ca 80g (spara lite till garnering)
  • Svartpeppar
  • Färsk dill

Instruktioner

Gör så här!

  • Blanda smetana, majonnäs och citronskal och juice i en bunke. Skala och finhacka rödlök, skär sneda snitt på sillen. Tillsätt sill och rödlök, smaka av med svartpeppar och klippt dill. Rör till sist i stenbitsrom och blanda försiktigt, häll ner i en glasburk med lock.
    Ställ i kylen en stund eller över natten så smakerna får tid att gotta ihop sig. Piffa med lite rom, hackad rödlök och dill innan servering.
Antal/Portioner 1 burk

Ingredienser

Västerbottensill

  • 1 ask 5-minuters sill 210g avrunnen. Ca 3 sillfiléer
  • 1 ½ dl gräddfil
  • 2 msk majonnäs
  • ½ tsk dijonsenap
  • ½-1 dl riven västerbottenost
  • 1 nypa salt
  • Svartpeppar
  • Hackad persilja

Instruktioner

Gör så här!

  • Blanda gräddfil, majonnäs och dijonsenap i en bunke, smaka av med salt och peppar. Klipp i persilja och skär sneda snitt på sillen, blanda ner detta i bunken och rör om. Tillsätt osten, smaka av hur mycket du vill ha. Ställ i kylen ett par timmar eller över natten. Piffa med lite extra ost och persilja innan servering.

Kommentera