Bullar,  Julrecept,  Övrigt

Saffransbullar med pistage & mandelmassa till 1a advent?

Supersaftiga saffransbullar, fullproppade med pistage. Jag är väldigt svag för pistage och även för saffran så ni kan kanske tänka er hur mycket jag njöt av den här bullen?! Jag använder helst saffransstrån istället för mald saffran. Men jag mortlar den, sen häller jag på lite rom och förvarar i en liten burk som jag bara fyller på under höst/vinter, tror det brukar vara cognac annars men det äger jag ej. Du får på så sätt mer smak och gulare bullar.

Torra bullar kan kvitta, dom skall vara fluffiga med mycket smak och saftiga som aset! Tricket är att pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommer ut ut ugnen för att få dom så där perfekta. Dock gillar jag välgräddade bullar så då kan man inte snåla med smöret..

Vi har bakat om dom flera gånger här hemma för dom var så goda! Barnen föredrar pärlsocker på sina bullar och jag kan inte klandra dom, det är också väldans gott!

Antal/Portioner 35 bullar

Ingredienser

Deg:

  • 5 dl kall mjölk 500g
  • 50 g jäst för söta degar (vanlig funkar)
  • 1 g saffran, 2 pkt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 2 dl strösocker 180g
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200 g rumsvarmt smör
  • Ca 12-14 dl Vetemjöl ca 840g

Fyllning

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 200 g riven mandelmassa
  • 1 dl hackade pistagenötter 60g
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 nypa flingsalt
  • 3 drag med svartpepparkvarnen

Sockerlag

  • 1 dl vatten 100g
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 nypa saffran

Garnering

  • Hackade pistagenötter eller pärlsocker

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen direkt i bunken till din assisten och rör ut med mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna men ta inte allt mjöl på en gång utan arbeta in det allt eftersom. Kör i assistent minst 10 minuter tills du har en glansig och elastisk deg. Vispa ihop fyllningen under tiden degen arbetar.
  • Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har väldigt liten bänk så gör du två rektanglar. (degen skall alltså inte jäsa här) Bred ut fyllningen jämnt över degen.
    Ta tag i ena långsidan och vik över till andra långsidan, kavla lätt så du får en jämn deg att skära remsor i. Skär remsor, ca 2,5 cm breda. Perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen.
  • Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 1-2 timmar.
  • Koka upp socker och vatten till sockerlagen, tillsätt lite saffran för att få till en riktigt gul härlig bulle. Ställ sockerlagen åt sidan.
  • Sätt ugnen på 225 grader varmluft och grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen, strö över hackade pistagenötter. Lägg dom på ett galler och låt svalna.

Kommentera