Desserter, Julrecept, Mjuka kakor, Vardag

Mjuk pepparkaka med lingon och apelsin

0 röster

En riktig julkaka med syrliga lingon. Doften i mitt kök när jag bakar är helt otrolig, det doftar ljuvligt i hela huset av pepparkaka. Här är kakan som en liten och några muffins men receptet är till en ”vanlig” springform ca 24-26 cm.

Mjuk pepparkaka är en klar favorit, det får mina smakminnen att kittla till. Minnen från farmors kök, hur hon skrattade och pratade non-stop oavsett om jag lyssnade eller ej. Vi brukade sitta och spana ut genom fönstret och kommentera alla som gick förbi. Inte alltid helt PK kommentarer men det var bästa stunden. Hon bakade ofta och när hon gjorde det doftade det hela vägen ner till oss. Vi hade vår farmor på övervåningen i vårt hus under hela vår barndom, det var även hennes barndomshem. Nu som vuxen vill jag ge min mamma all cred som bodde med sin svärmor i samma hus, över 15 år. Galet!

Farmor skulle aldrig lägga på en frosting det vet jag och den skulle bakas i avlång form för så hade hon alltid gjort, nytt var lite läskigt ute på Öa i hennes kök. Men jag är så lyckligt lottad då jag fått ärva hennes receptbok, handskriven och alltid med en titel som ”Astas Mjuka kaka” ”Brittas vetelängd” ”Maries sommartårta”. Egentligen samma sak vi gör här idag fast dom delade sina recept efter en kaffebjudning.

Farmor i sin klassiska klänning som jag ärvde och bodde i när jag gick estetisk på gymnasiet, haha! Jag har inga bilder på det ”tyvärr” .. Med vår granne Alice, alltid fika, alltid en go kaka eller tårta. Jag åt allt som var sött och drack baljor med te.

Jag önskar så att mina barn hade fått träffa farmor Annie och få uppleva huset tillsammans med mig och henne. På ön nära havet och vinden. Vinden som helar mig när jag som mest behöver det. Jag vet när jag behöver ta mig ut på min plats bara några hundra meter från där jag bodde som barn. Andas djupt och ta ett litet snack med farmor, berätta om mina barn och om hur mycket jag saknar henne. Berätta att jag känner hennes närvaro, som nu i denna stund. Känslan av att hon sitter på stolen mittemot får mig att börja gråta. Hon hade en självklarhet och var lite bångstyrig, tog plats men med ett stort hjärta där vi alltid fick komma in. Ett knack på dörren för att sno en av farmors kramar eller för att tigga gamla sega Marianne karameller som hon förvarade i sin kyl ihop med gammal grå choklad. Men det var ändå det bästa vi visste. Annie vi är många som saknar dig!

Mjuk pepparkaka med lingon

En riktig julkaka, härlig frosting med
smak av apelsin vilket passar otroligt bra med syrliga lingon.

Ingredienser

Mjuk pepparkaka:

 • 2 dl ljust mucovadosocker 160g
 • ½ dl strösocker 45g
 • 150 g rumsvarmt smör
 • 2 st ägg ca 110g
 • 3 ½ dl vetemjöl 210g
 • ½ tsk salt
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 tsk malen ingefära
 • 3 msk kanel
 • 2 tsk mortlad kardemumma
 • ½ tsk malen nejlika
 • 1 dl lingonsylt, rårörd
 • 1 dl fet yoghurt eller gräddfil 100g
 • rumsvarmt smör och kanelsocker till formen

Frosting:

 • 200 g naturell färskost
 • ½ dl vispgrädde 50g
 • 1 dl florsocker 60g
 • Ca 3 msk färskpressad apelsinjuice efter smak
 • ½ st zest från apelsin

Garnering:

 • Färska lingon eller tinade frysta
 • Apelsinzest

Instruktioner

Gör så här!

 • Sätt ugnen på 175 grader varmluft, smöra och bröa en sockerkaksform.
 • Vispa smör, muscovadosocker och vanligt socker poröst i minst fem minuter med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa någon minut till.
 • Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten. Vänd försiktigt runt tills allt är väl blandat.
 • Vänd försiktigt ner lingonsylt och yoghurt, blanda väl och häll upp i formen.
 • Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter, låt svalna upp å ner på ett bakplåtspapper. Annars fastnar kakan lätt i underlaget.
 • Vispa ihop alla ingredienser till din frosting med elvisp, vispa tills den blivit fast och krämig. Smaka eventuellt av med mer apelsinjuice.
 • Lägg kakan på ett fat och bred ut rikligt med frosting, garnera med färska lingon och riv över apelsinskal.

Tips!

 • Släng ihop en dubbel sats och gör en långpanna. Perfekt att frysa in och plocka fram när du får gäster. Blir din frosting för lös så tillsätt mer florsocker, blir den för söt så tillsätt lite citronjuice.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x