personligt,  Småkakor,  Vardag

Wallys värmlandskakor

Min mans mormor Wally, som blev 99år gav mig detta receptet för att jag skulle få dela det i min bakbok. Hon var så full av kärlek till oss och våra barn. Idag var dagen då vi skulle få säga farväl, en begravning för någon man älskar är verkligen tuffa känslor. Helst en person som alltid funnits där, som lekt med dina barn och som kommer ihåg allas namnsdagar, födelsedagar ja allt av vikt kom du ihåg fina Wally. Och alltid en liten peng till barnen, ”glasspengar”. Du fick leva ett långt liv så jag känner en frid i att du äntligen slipper smärta och som barnen säger, Hon finns i Nangijala och är liten flicka igen. Och kul att hon inte har ont längre.

Pojkarna var på sin första begravning och vilken glädje barn är i sorg, vilken kraft dom har. Dom lättar upp, får oss att skratta i sorgen och bara är så rätt upp och ned gör precis det dom känner för. Ärliga, uppriktiga och stora hjärtan som saknar Wally! Men visst var det inte helt lätt beslut att ta med barnen, det var otroligt jobbigt men jag tror att det är en bra grej, att få vara delaktiga och få ta del av ett riktigt hej då!

Wally, nu är du på ditt älskade Skaftö igen, det är jag säker på! Dricker kaffe med din syster och njuter av havet och blåsten som omsluter dig! Vi älskar dig och till helgen skall vi baka dina kakor, tramsa och prata om dig!

Total tid 30 minuter
Antal/Portioner 30 kakor

Ingredienser

  • 1 dl russin, gula, gröna och vanliga russin ”valfria russin” 60g
  • 1 1/2 dl vetemjöl 110g
  • 1 1/2 dl hackade hasselnötter 90g
  • 1 1/2 dl strösocker 135g
  • 2 dl havregryn 70g
  • 1 tsk bikarbonat 5g
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 1-2 tsk kanel 3-6g
  • 1 nypa salt

Instruktioner

Värmlandskakor, gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä två plåtar med bakplåtspapper. 
  • Blanda russinen med mjölet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och kör elvispen med degkrokarna tills du har en jämn deg. 
  • Rulla till små bollar, ca 18 gram, och lägg på plåten. Tryck till lätt med en gaffel, tänk på att inte lägga för tätt då de flyter ut ganska mycket. 
  • Grädda 8-10 minuter och låt svalna på plåten, de är lite ömtåliga när de är varma. 

Tips!

  • Byt ut russinen mot tranbär och vit choklad. 

Kommentera