Julgodis, Julrecept, Övrigt

Skuren kola med brynt smör och en touch av havssalt och kanel.

0 röster

Förra året gjorde jag ca 15 satser av denna smarriga kola, den flög ut ur huset till en massa gottegrisar runt om. I år blir det antagligen inga beställningar men tack alla ni som frågat, skulle det mirakulöst dyka upp en lucka så lovar jag att göra några kolor till er! Idag tar jag igen tid med mina barn och försöker komma i fas med sånt där trök hemma ni vet. Tro det eller ej men jag har även gjort julkransar idag, ni som känner mig sätter väl i halsen nu. ”Grinchen Linn” har stigit utanför sin comfort zone. Vart är världen på väg! Hahaha, jag är själv i chock. Får kompensera det med lite dödsmetall tror jag? 

Skuren kola med brynt smör och en touch av kanel.

Måltid Fest
Total tid 1 timme
Portioner 30 kolor

Ingredienser

 • 200 g smör
 • 2 dl vispgrädde 200 g
 • 1 dl ljust muscavado socker 80 g
 • 2 st kanelstång hela
 • 2 dl strösocker 180 g
 • 1 dl glykos 100 g
 • 1/2 dl vatten 50 g
 • 1 – 2 msk havssalt

Instruktioner

 • Gör så här!
 • Bryn smöret försiktigt men inte fega det skall bli nötbrunt, tillsätt kanelstänger och grädde samt muscovadosocker. Vispa ihop så socker löses upp. Ställ av från plattan och låt svalna lite. 
 • I en annan kastrull kokar du upp strösocker, glukos och vatten, koka tills den fått en nötbrun färg, då är den perfekt karamelliserad. 
 • Plocka ur kanelen. Häll i gräddblandningen försiktigt i tre omgångar och rör om efter varje gång, det kommer fräsa till här så helst inga små barn nära kastrullerna. 
 • Koka nu upp kolan till 122-124 grader, inte ha för bråttom utan låt den koka på medelvärme. Rör om då och då. 
 • Jag har använt mig av formar från Pufz men det går lika bra att fylla en rektangulär form klädd med bakplåtspapper ca 25 x 30 cm. Strö över havsalt och låt svalna i rumstemperatur. Jag brukar göra den på kvällen och låta den stå framme över natten. Sen skär jag kolan i bitar ca 2 x 7 cm.  
 • Tips! Slå in kulorna en och en i smörpapper och ge bort istället för en julblomma! 

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x