Desserter, Mjuka kakor, Övrigt

Saftig jordgubbskaka med mandelmassa & kanel.

0 röster

Sommar alltså! Jordgubbar som är djupt röda och som smakar om en hel jäkla symfoni! Älskar svenska jordgubbar, vill ha det året runt skulle aldrig tröttna! Den här kakan gör jag däremot året runt men varierar bär och frukt efter säsong. Det skulle säkert funka att fylla med hackad choklad eller varför inte dumlekolor?

Jag gjorde den här för ett tag sen när Karin med familj kom till oss på landet och jag gjorde även lite vaniljgrädde till. Hon älskar den här typen av kaka och jag älskar ju henne så valet var enkelt!

Hur meningslöst att lägga perfekt när det ändå sjunker in i kakan?

Innan vi satte i oss kakan så blev det bubbel och vitpizza, ungefär som receptet nedan men pimpade även med kapris som jag är besatt av! Det passar perfekt till varma sommardagar! https://saltsomsocker.se/vit-pizza-med-stenbitsrom-smetana/

Saftig jordgubbskaka med mandelmassa

Den här kakan är så saftig och smakfull, mums! 
Total tid 40 minuter
Portioner 15 bitar

Ingredienser

  • 1/2 ask färska jordgubbar
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker 180g
  • 1 tsk vaniljsocker 5g
  • 2 st stora ägg 120g
  • 75 g riven mandelmassa
  • 2 1/2 dl vetemjöl 150g
  • 1 1/2 tsk bakpulver ca 7g
  • 1/2 msk kanel
  • 1/2 tsk salt 2g
  • 1/2 dl rumsvarm mjölk 50g
  • kokosflingor till formen
  • smör till formen
  • 2 msk pärlsocker till garnering

Instruktioner

Jordgubbskaka, gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft, smöra och bröa en springform ca 20-24 cm i diameter med kokos.  
  • Skiva jordgubbarna, ca 3-4 skivor per jordgubbe. 
  • Vispa smör och socker poröst med elvisp. Rör i äggen, ett i sänder och riv sen ner mandelmassan, blanda till en jämn smet. 
  • Blanda mjöl, bakpulver, kanel, salt och vaniljsocker i en annan bunke och sikta ner i smeten. Tillsätt mjölken och blanda ihop. 
  • Fyll formen med smeten och placera ut jordgubbarna, strö över pärlsockret. Grädda i mitten av ugnen ca 30-35 minuter, gör stickprov. Låt svalna och pudra över lite florsocker innan servering. Servera gärna med grädde, vaniljglass eller vaniljsås. (eller alla tre)

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x