Desserter, Glass, Kallt

Krämig jordgubbsglass med maränger & jordgubbstopping.

0 röster

Glass glass glass!!! Alltså alla behöver glass i denna tropiska värme, på riktigt jag smälter. När jag köper kulglass väljer jag ”gammelsmaker” som ägglikör och romrussin, eller lakrits och polkaglass. Men då skall det vara en glass av bra kvalité, annars kan det kvitta. Den här jordgubbsglassen blev en riktig hit, solmogna jordgubbar och vanilj vad kan gå fel?

Serverade glassen med jordgubbspuré och frasiga maränger till, gör dom du med och lägg i tätslutande burk så har du hela sommaren. https://saltsomsocker.se/frasiga-maranger/

Just nu skulle jag vilja ha en stor bägare med glass, men får nöja mig med en kopp kaffe. Inte så svalkande men det gäller att hålla sig vaken efter första dagen tillbaka på jobbet. Jag är tillbaka i stan så ett dopp i havet får bli först ikväll. Då tar jag mig till Öckerö och gör kanonkulan längst ut där det blir djupt direkt. Lite skrämmande med öppet hav men helt fantastiskt!

jordgubbsglass

Söt och len glass på svenska jordgubbar. Perfekt nu i värmen! 
Portioner 6 pers

Ingredienser

  • 9 dl jordgubbar ca 1 1/2 ask
  • 1 dl strösocker 90g
  • 2 st äggulor
  • 3 dl mjölk 3% 300g
  • 1 st urskrapad vaniljstång
  • 1 nypa salt
  • 2 dl vispgrädde 200g

Instruktioner

Jordgubbsglass, gör så här!

  • Mixa jordgubbarna till en slät puré, detta är valfritt men mina barn gillar inte bitar i… Annars är det godast med grov puré. 
  • Häll purén i en tjockbottnad kastrull med 1/2 dl socker. Koka upp försiktigt och rör tills allt socker har löst sig, låt svalna. Häll av 2 dl puré i en separat skål som jordgubbssås till topping. 
  • Vispa äggulorna med resten av sockret tills det blir ljust och fluffigt. 
  • Värm mjölken tills den sjuder ihop med vaniljfrön och vaniljstång, vispa ner äggsmeten och rör hela tiden tills krämen tjocknat. Det får inte koka upp!
    Ta kastrullen från värmen och låt svalna lite. 
  • Häll i jordgubbspurén i smeten, tillsätt salt och rör ner grädden.
    Plasta direkt mot ytan och ställ i kylen minst 4 timmar, helst över natten. Plocka ur vaniljstången och följ sedan instruktionerna för glassmaskinen. 
    Tänk på att glass sväller lite i frysen så packa inte för hårt, använd hellre två lådor. 
    Servera med maränger och jordgubbstopping. 

Tips!

  • Har du ingen glassmaskin så kan du hälla smeten i en glasslåda/form och röra om smeten var 20e minut i minst 3-4 timmar. 

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x