Desserter,  Kladdkakor

Kladdkaka med kardemumma, brynt smör och blåbär!

Kladdkaka med kardemumma, brynt smör och en frosting på blåbär och mascarpone. Ja det här är kladdkakan som slog alla andra kladdisar med hästlängder. Vilken smak! Och den fick gotta sig i kylen ett dygn så den blev så där härligt seg och god!

Jag fodrade formen med kokos, enkelt och gott som tusan! Tog även lite rostad kokos till garneringen. Fullträff!

Jag skulle säga att ni kan byta ut blåbär mot hallon, jordgubbar eller liknande om ni inte har just blåbär hemma Det här blev en riktigt lyckad restfestkaka!

Ingredienser

Kardemummakladdkaka med brynt smör och blåbär.

  • 100 g smör
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 2 ägg 110g
  • 2 dl Strösocker 180g
  • 2 dl vetemjöl 120g
  • 1-2 tsk Vaniljsocker 10g
  • Lite smör och kokosflingor till formen.

Blåbärsfrosting.

  • 150 g mascarpone
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl tinade blåbär
  • ½ citron skal och saft

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft, klä botten med bakplåtspapper på en springform med löstagbar kant, ca 20-22 cm.
  • Bryn smöret i en kastrull och rör ner stött kardemumma, låt svalna lite. Rör ihop ägg, strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en bunke, tillsätt det smälta smöret och arbeta ihop till en klumpfri seg smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 18 minuter, tag ut och låt svalna en aning, ställ sedan i kylskåp till garnering. Gärna över natten så den blir riktigt seg och go!
  • Vispa ihop mascarpone, florsocker, grädde och vaniljsocker. Blanda i blåbären utan att röra för mycket. Riv i citronskal och smaka av med citronsaft. Fyll en spritspåse med krämen.

Montering & garnering!

  • Ta ut kladdkakan ur formen och vänd den upp och ner på ett fat, då får du en jämnare yta att spritsa på. Spritsa på krämen och garnera med massor av härliga blåbär! Har du lite rostad kokos så ös på med det! NJUT!

Kommentera