Kardemummakladdkaka med brynt smör och blåbär.
Kardemummakladdkaka med brynt smör och blåbär.
Kardemummakladdkaka med brynt smör och blåbär.
- 100 g smör
- 2 tsk stött kardemumma
- 2 ägg 110g
- 2 dl Strösocker 180g
- 2 dl vetemjöl 120g
- 1-2 tsk Vaniljsocker 10g
- Lite smör och kokosflingor till formen.
Blåbärsfrosting.
- 150 g mascarpone
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl tinade blåbär
- ½ citron skal och saft
Gör så här!
Sätt ugnen på 160 grader varmluft, klä botten med bakplåtspapper på en springform med löstagbar kant, ca 20-22 cm.
Bryn smöret i en kastrull och rör ner stött kardemumma, låt svalna lite. Rör ihop ägg, strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en bunke, tillsätt det smälta smöret och arbeta ihop till en klumpfri seg smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 18 minuter, tag ut och låt svalna en aning, ställ sedan i kylskåp till garnering. Gärna över natten så den blir riktigt seg och go!
Vispa ihop mascarpone, florsocker, grädde och vaniljsocker. Blanda i blåbären utan att röra för mycket. Riv i citronskal och smaka av med citronsaft. Fyll en spritspåse med krämen.