Bullar,  Påsk

Vaniljbullar!

Eller kanske solskensbullar? Oavsett namn så är dom så goda och riktigt enkla att göra! Barnen fick pimpa dom med godis. Och du varken har tid eller lust att göra vaniljkräm så kan du ju fylla dom med sylt, äppelmos, dulche eller jag kom på något nytt! Men lova att dela med dig till mig då!

Jag överdoserade vaniljkrämen lite lätt så dom blev extra goda men såg lite tokiga ut innan vi pimpade dom med extra allt! Men vem bryr sig om hur en bulle ser ut egentligen? Dom skall ju ändå ätas upp på en sisådär 20 sekunder ändå!

Se nu till att göra den här påsken till något speciellt, och det blir det ju garanterat oavsett. Vi skall försöka ta oss ut i solen men utan att träffa folk, kan bli intressant!

Ingredienser

Vaniljbullar

    Vetedeg

    • 2 1/2 dl mjök 3% 250g
    • 25 g jäst
    • 1/2 dl strösocker 45g
    • 1/2 tsk salt
    • 1 msk vaniljsocker
    • 2 tsk mortlad kardemumma
    • Ca 7 dl vetemjöl ca 420g
    • 75 g rumsvarmt smör
    • 1 litet ägg

    Vaniljkräm

    • 2 ½ dl mjölk 3%
    • ½ vaniljstång eller 2 tsk vaniljpasta
    • 3-4 äggulor
    • ¾ dl strösocker
    • 2 msk majsstärkelse
    • 25 g smör

    Till pensling & garnering!

    • 25 g smält smör
    • 1 dl strösocker
    • Påskgodis
    • Oxalis

    Instruktioner

    Vetedeg:

    • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen med maskin i ca 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Plasta bunken eller täck med jäslock och låt jäsa i ca 30-45 minuter.
    • Ta ut degen och knåda den lätt på mjölat bakbord, dela degen så du får ca 15-20 bullbitar. Rulla bullbitarna så du får runda fina bollar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30-45 minuter till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.

    Vaniljkräm:

    • Dela vaniljstång och skrapa ur alla frön, lägg stång och frön i en kastrull och häll på mjölken. Låt koka upp och sjud någon minut. Ta av från plattan och låt krämen svalna i ca 10 minuter. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse till en fluffig smet i en bunke. Vänd ner smeten i mjölken, låt koka upp och vispa hela tiden. Låt sen sjuda tills du har en tjock vaniljkräm, låt den ta den tid den behöver så du inte bränner den. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smöret. Sila av krämen i en finmaskig sil, låt svalna och häl ner krämen i en spritspåse.

    Montering & garnering!

    • Gör djupa hål i mitten på bullarna. Fyll hålet med krämen, jag spritsar men det går bra att klicka i med. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna. Pensla bullarna med smält smör och rulla dom i socker. Garnera med påskgodis!

    Kommentera