Vaniljbullar
Vaniljbullar eller solskensbullar
Vetedeg
- 2 1/2 dl mjök 3% 250g
- 25 g jäst
- 1/2 dl strösocker 45g
- 1/2 tsk salt
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk mortlad kardemumma
- Ca 7 dl vetemjöl ca 420g
- 75 g rumsvarmt smör
- 1 litet ägg
Vaniljkräm
- 2 ½ dl mjölk 3%
- ½ vaniljstång eller 2 tsk vaniljpasta
- 3-4 äggulor
- ¾ dl strösocker
- 2 msk majsstärkelse
- 25 g smör
Till pensling & garnering!
- 25 g smält smör
- 1 dl strösocker
- Påskgodis
- Oxalis
Vetedeg:
Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen med maskin i ca 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Plasta bunken eller täck med jäslock och låt jäsa i ca 30-45 minuter.
Ta ut degen och knåda den lätt på mjölat bakbord, dela degen så du får ca 15-20 bullbitar. Rulla bullbitarna så du får runda fina bollar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30-45 minuter till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
Vaniljkräm:
Dela vaniljstång och skrapa ur alla frön, lägg stång och frön i en kastrull och häll på mjölken. Låt koka upp och sjud någon minut. Ta av från plattan och låt krämen svalna i ca 10 minuter. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse till en fluffig smet i en bunke. Vänd ner smeten i mjölken, låt koka upp och vispa hela tiden. Låt sen sjuda tills du har en tjock vaniljkräm, låt den ta den tid den behöver så du inte bränner den. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smöret. Sila av krämen i en finmaskig sil, låt svalna och häl ner krämen i en spritspåse.