Ankarsrum,  Bullar,  desserter,  Övrigt

Stickybuns med björnbär.

Saftiga bullar i bakform fullproppade med björnbär och drottningsylt. Bryt loss en bit, har du tur så får du med två bitar? Ett perfekt bakverk, lätt att göra, så saftigt och lyxigt att bjuda på. Bären byter du ut efter säsong men bra sylt går ju att få tag i året runt.

Färgen är helt naturlig, i glasyren har jag blåbärspulver och klämde även ut saften från några björnbär. Så vackert och utan läskiga färgämnen. Jag är själv inget stort fan av färgämnen, självklart behövs det ibland, men kan jag undvika det så gör jag det såklart! Jag tror eftersom jag aldrig jobbar med sugarpaste, knappt marsipan heller så jag har sällan behöv för det. Men nu blev jag sugen på att göra prinsessbakelser så kanske kommer kavla lite marsipan i helgen ändå?

Jag tog fram receptet till Ankarsrum, hos dom hittar ni flera av mina recept. https://www.ankarsrum.com/se/recipe/

Antal/Portioner 12 bullar

Ingredienser

Bulldeg:

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl mjölk 3% 250g
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 1/2 dl socker 45g
  • 1 msk vaniljsocker 10g eller 1 tsk vaniljpasta
  • 1 st ägg 55g
  • ca 7 dl vetemjöl 420g
  • 75 g rumsvarmt smör

Fyllning:

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 dl Drottningsylt
  • 1 ask färska björnbär

Glasyr:

  • 1 dl florsocker 60 g
  • Ca 2 tsk vatten
  • 1 msk blåbärspulver alternativt saften från två björnbär.

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula ner jästen i en degbunke, häll på mjölken och rör tills jästen lösts upp helt. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Jag kör i ca 10 minuter med min assistent tills degen är glansig och elastisk. Sätt på jäslocket och jäs degen ca 30 min.
  • Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda lite lätt och kavla ut till en rektangel på cirka 40×50 cm.
  • Bred på smöret och sen sylten, strö över skivade björnbär. Rulla samman degen från långsidan till en lång rulle. Skär i ca 2-3 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord springform, vik ner kanten under bullen. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 45 minuter och sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  • Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter tills bullarna fått fin färg.
  • Låt svalna lite i formen innan du ställer den på ett galler för att svalna helt, blanda ihop glasyren och ringla över bullarna. Det skall vara lite kletigt att äta dessa bullar!

Tips!

  • Vill du ha en segare och glansigare glasyr så tillsätt lite glukossirap. Och glöm inte att du kan alltid byta ut sylten mot just din favorit och efter säsong, kanske äppelmos kan locka?

Kommentera