Choklad,  Desserter,  Nyårsrecept

Crème Brûlée med mörk choklad

Crème Brûlée med mörk choklad ihop med vaniljglass och färska hallon. Oj vad gott säger jag bara. Men att slå igenom skeden och få det där knäckljudet är väl halva grejen med brûlée va?

Här tycker jag inte ni skall snälla på kvalitet gällande chokladen. Det är bara 100g så köp en fin en om du har möjlighet. Jag föredrar mindre fruktighet och mer nötig/kryddighet när det kommer till att baka med choklad. Men skall jag bara smaska i mig får den gärna vara fruktig, nötig eller vad som helst. Bring it!

Ingredienser

Crème Brûlée med choklad

  • 6-8 st desserter

Crème Brûlée

  • 4 ½ dl vispgrädde 450g
  • 1 ½ dl mjölk 3% 150g
  • 1 ½ dl strösocker 135g
  • 100 g hackad mörk choklad
  • 8-9 äggulor 145g
  • Ca 1 dl råsocker till att bränna av.

Garnering

  • Ev vaniljglass & hallon

Bra att ha

  • gasolbrännare

Instruktioner

Gör så här!

  • Koka upp grädde och mjölk i en kastrull och hälften av strösockret. Låt sjuda försiktigt ca två minuter, tillsätt chokladen och rör om, ställ av från plattan. Låt svalna, plasta och ställ in i kylen minst två timmar men helst över natten.
  • Sätt ugnen på 100 grader varmluft (125 vanlig). Vispa upp äggulan med resterande strösocker i en bunke lite lätt. Koka upp 1/3 av chokladgrädden och häll detta över äggsmeten, blanda ihop och häll sen över resten av chokladgrädden. Rör ihop med slickepott och sila av. Ställ valfria formar på en plåt. Fördela smeten i formarna, tänk på att inte göra allt för höga. Baka av ca 40-50 minuter i ugnen tills Brûléen har ”stannat”, alltså lätt dallrig men fast i kanterna när du skakar lätt på den. Kyl brûléerna i kylskåp (gärna över natten). Skall du servera direkt, låt svalna 30 minuter innan du bränner av. Och nej jag skippar vattenbad i ugnen men det är valfritt såklart!
  • Strö över ett tunt lager med rörsocker och bränn av med gasolbrännare, strö över ännu ett lager rörsocker och bränn av igen. Tänk på att hålla lågan i rörelse när du bränner av. Servera direkt!

2 Kommentarer

Kommentera