Vardag

Chokladkola med kaffekross

Tänk på att ni kan variera smaken på flera sätt med samma sats kola. Jag tog ett hörn och strösslade på mortlare kaffebönor. Urgott och med kaffekrisp. Om jag har världens bästa kaffe från Nicaragua hemma nu som jag strösslade med? Japp!

Antal/Portioner 16 stora kolor

Ingredienser

Chokladkola – många kolor

  • 150 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 1 msk vaniljsocker eller 1 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 ½ dl strösocker
  • 1 ½ dl mörk sirap brödsirap funkar det med
  • 1 rejäl nypa flingsalt
  • 3 msk mortlade kaffebönor helst ljusrostade

Instruktioner

Gör så här!

  • Smält smöret på låg värme och hacka chokladen. Tillsätt chokladen med resten av ingredienserna, rör om. Koka smeten på medelvärme utan att röra för mycket i ca 20-30 minuter, tills den tjocknat lite. Rör om och koka sen upp kolan till 124 grader. Mortla kaffebönorna till du har ett fint kaffekross. Klä en form ca 20*30 cm med bakplåtspapper, häll i chokladkolan och strö över kaffekrosset. Låt stelna i rumstemperatur i minst 6-8 timmar men helst över natten. Skär sen kolan i rejält stora bitar.

Kommentera