Småkakor, Jojokakor, Julrecept

Jojokakor med saffran

1 röster

Jojokakor med saffran är sega härliga mandelkakor med saffranssmörkräm. Självklart är det saffran även i mandelkakorna. Konsistensen är så otroligt nice, du vet när den är seg men kanten är lite frasig. ÄLSKAR det! Smörkrämen är vispad så den känns inte så tung utan mer krämig.

Min första jojokaka var med vanilj och hasselnötter, du hittar den här , idén till jojokakor kommer från ett bageri på Öckerö. Man kan väl säga att jag köpt ett gäng där genom åren.. Extra kul att det är så många Öbor som bakar från mina jojo-recept. Ni verkar tycka om dom lika mycket som jag.

Så här har du en självklart kaka till jul, du kan baka och frysa in redan nu så slipper du den stressen.

Jojokakor med saffran

ca 20 kakor

Ingredienser

Mandelkakor:

  • 400 g riven mandelmassa
  • 1 ¼ dl strösocker
  • 3 äggvitor
  • 1 dl mandelspån
  • ½ g saffran
  • 1 nypa salt

Vaniljkräm med saffran

  • 3 äggulor
  • 3/4 dl strösocker ca 65g
  • 2 tsk vaniljsocker eller ½ vaniljstång
  • 1 ½ dl vispgrädde 150g
  • 1 nypa salt
  • 1 msk potatismjöl
  • 75 g rumsvarmt smör
  • ½ g saffran

Instruktioner

Gör så här!

  • Klä två plåtar med bakplåtspapper, sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 vanlig) Riv mandelmassan, rör ihop med, saffran, äggvita, salt och strösocker i en bunke tills du har en jämn smet.
  • Badda händerna i vatten och rulla snabbt till en boll, (ca 40st) lägg direkt på plåten eller spritsa ut smeten. Tänk storleken av en gammal femkrona.
  • Upprepa tills du har ca 40st, 20 st på varje plåt då dom får gott om utrymme att växa i ugnen. Strö över rikligt med mandelflagor och grädda i ca 10-13 minuter, tills dom fått fin färg. Låt svalna helt innan du försiktigt lossar dom från pappret.
  • Häll äggulor, saffran, strösocker, vaniljsocker, grädde, salt och potatismjöl i en kastrull låt sjuda på medelvärme tills krämen tjocknat lite. (eller tills den är 84 grader) Vispa hela tiden! Häll över krämen i en bunke och plasta direkt mot ytan, ställ i kylen för att svalna. När krämen är kall vispar du ner rumstempererat smör, ta lite i taget. Vispa med elvisp till du har en fluffig slät kräm, häll krämen i en spritspåse med rund tyll.
  • Spritsa krämen på 20st kakor och tryck försiktigt på en kaka på toppen så du får fina dubbla kakor med smarrig saffransfyllning i. Förvara i tätslutande låda kylen.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Carl Olausson
Carl Olausson
4 månader sedan

Jojo, så atte…..svingod i smak, lagom stor att trycka in hela godsaken i munnen på en gång. Fram med adventspyntet och baka loss dessa godingar!

Hanna Björk
Hanna Björk
4 månader sedan

Går det att frysa dessa? ✨

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x