Småkakor

”Jojo” kakor med vaniljkräm & hasselnötter – den ultimata kakan!

Spana in denna skönhet till kaka! Den är dock ÄNNU godare än den ser ut!

”Jojo” kakor med vaniljkräm & hasselnötter är en kaka jag älskar från ett bageri på Öckerö där jag kommer ifrån. När jag är på Ön så stannar jag gärna till på Alek´s bageri och köper med en JOJO. Väldigt tur att det ligger på vägen till badet. Seg härlig kaka med nötter på toppen och en smarrig vaniljkräm emellan. Jag har inte exakt samma kräm men jag har gjort den så som jag tycker är godast. Mindre smörig kräm skulle jag nog säga?!

Jag har länge tänkt att försöka mig på en liknande kaka men inte riktigt klurat ut hur jag skulle göra. Så fick jag ett ”linn ryck” tidigt en morgon och satte igång! Och alltså vilken kaka – helt jäkla grym! Kommer göra den många gånger om, det blir en klassiker här på alla kalas. Varje gång suget faller på, varje gång det ens är i närheten av fest. Det finns alltid något att fira så kan nog bli en del kakor.

Så varför är ”Jojo” kakor med vaniljkräm & hasselnötter den nya favoriten då? Jo för mandelkakan är perfekt seg med krisp från nötterna, och vaniljkrämen är len och med mycket vaniljsmak. Den har allt jag vill ha i en munsbit!

Kakorna i sig är ju väldigt goda som dom är, du kan ha dom till vaniljglass. Fylla dom med nutella, dulche, bryta sönder och ha i nyponsoppan. Ja till det mesta för dom är så goda!

Ingredienser

”Jojo” kakor med vaniljkräm & hasselnötter

  • 10 dubblakakor eller 20 ofyllda kakor

Mandelkakor:

  • 300 g riven mandelmassa
  • 1 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 1 dl hackade hasselnötter till garnering

Vaniljkräm:

  • 2 äggulor
  • ½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker eller ½ vaniljstång, endast fröna
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk potatismjöl maizena funkar också bra
  • 50 g rumsvarmt smör

Instruktioner

Gör så här!

  • Klä två plåtar med bakplåtspapper, sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 vanlig) Riv mandelmassan, rör ihop med äggvita och strösocker i en bunke tills du har en jämn smet. Badda händerna i vatten och rulla snabbt till en boll, lägg direkt på plåten. Upprepa tills du har 20st, 10 st på varje plåt då dom får gott om utrymme att växa i ugnen. Strö över rikligt med hackade hasselnötter och grädda i ca 12-15 minuter, tills dom fått fin färg. Låt svalna helt innan du försiktigt lossar dom från pappret.
  • Häll äggulor, strösocker, vaniljsocker, grädde, salt och potatismjöl i en kastrull låt sjuda på medelvärme tills krämen tjocknat lite. (eller tills den är 84 grader) Vispa hela tiden! Häll över krämen i en bunke och plasta direkt mot ytan, ställ i kylen för att svalna. När krämen är kall vispar du ner rums tempererat smör, ta lite i taget. Vispa med elvisp till du har en fluffig slät kräm, häll krämen i en spritspåse.
  • Montering: Klipp ett hål i spritspåsen och spritsa krämen på 10st kakor och tryck försiktigt på en kaka på toppen så du får fina dubbla kakor med smarrig fyllning i!

2 Kommentarer

  • Andreas

    Hej! Måste testa de här. Ser ljuvliga ut. Men, en fråga. Hur funkar det att frysa dessa kakor?

    • Linn Utbult

      Hej! Ja det skall inte vara några problem, jo att du kommer vilja äta upp dom innan. 🙂 linn

Kommentera