Go Back

”Jojo” kakor med vaniljkräm & hasselnötter

Ingredienser

”Jojo” kakor med vaniljkräm & hasselnötter

  • 10 dubblakakor eller 20 ofyllda kakor

Mandelkakor:

  • 300 g riven mandelmassa
  • 1 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 1 dl hackade hasselnötter till garnering

Vaniljkräm:

  • 2 äggulor
  • ½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker eller ½ vaniljstång, endast fröna
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk potatismjöl maizena funkar också bra
  • 50 g rumsvarmt smör

Instruktioner

Gör så här!

  • Klä två plåtar med bakplåtspapper, sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 vanlig) Riv mandelmassan, rör ihop med äggvita och strösocker i en bunke tills du har en jämn smet. Badda händerna i vatten och rulla snabbt till en boll, lägg direkt på plåten. Upprepa tills du har 20st, 10 st på varje plåt då dom får gott om utrymme att växa i ugnen. Strö över rikligt med hackade hasselnötter och grädda i ca 12-15 minuter, tills dom fått fin färg. Låt svalna helt innan du försiktigt lossar dom från pappret.
  • Häll äggulor, strösocker, vaniljsocker, grädde, salt och potatismjöl i en kastrull låt sjuda på medelvärme tills krämen tjocknat lite. (eller tills den är 84 grader) Vispa hela tiden! Häll över krämen i en bunke och plasta direkt mot ytan, ställ i kylen för att svalna. När krämen är kall vispar du ner rums tempererat smör, ta lite i taget. Vispa med elvisp till du har en fluffig slät kräm, häll krämen i en spritspåse.
  • Montering: Klipp ett hål i spritspåsen och spritsa krämen på 10st kakor och tryck försiktigt på en kaka på toppen så du får fina dubbla kakor med smarrig fyllning i!