Högtider,  Mat,  Pajer

Krämig västerbottenpaj

Kräftskivans stora snackis, västerbottenpajen. Inte svårt att förstå! När jag kommer till en kräftskiva smyger jag runt kring bordet för att försäkra mig om att det finns.

När pajen är nygräddad är den krämig och otroligt god att bjuda på bara till en krispig sallad. Men när den stått i kylen några timmar ändrar den helt karaktär. Den blir mer intensiv i smaken och fyllningen har helt satt sig. Då är det helt perfekt som tillbehör till skaldjur eller buffébordet. Skall ni servera den som en lunch skulle jag säga 4-6 portioner och till kräftskiva ca 6-8 portioner. 

Jag älskar ju skaldjur men diggar inte att sitta i evigheter och skala, skala och skala så jag brukar ge upp efter ett tag och gå på västerbottenpajen istället. Tar gärna om och om igen (och igen). Krämig ostpaj liksom vad kan gå fel?

Baka av pajen en dag innan tycker jag, dels så blir det ingen stress och den har då fått gotta till sig ordentligt. För gottiga pajer gillar vi ju!

Ingredienser

Västerbottenpaj

  • 6-8 bitar

Pajdeg:

  • 2 ½ dl vetemjöl 150 g
  • 125 g smör
  • 1 äggula
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 nypa salt

Fyllning:

  • 3 st ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g Västerbottensost
  • 1 krm cayennepulver
  • 2 krm vitlökspulver
  • Nymalen svartpeppar efter smak
  • 1 tsk salt

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 200 grader och leta fram en pajform ca 24 cm i diameter (eller klä in en springform med bakplåtspapper).
  • Mixa mjöl och smör till en smulig massa i en matberedare, tillsätt äggulan och mixa ihop. Häll i vattnet och salt, kör snabbt ihop degen. Du kan även blanda degen för hand i en bunke. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och ställ in i kylen minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Vispa ihop ägg och grädde i en bunke, rör i osten och smaksätt med kryddor, salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 25-35 minuter. Fyllningen skall ha ”stannat” när du skakar lite försiktigt på den. Låt svalna och ställ i kylen så pajen sätter sig helt. Perfekt att förbereda någon dag innan servering.
  • Servera gärna till skaldjur och dina favorit grönsaker eller som på bilden med creme fraiche, rödlök och stenbitsrom.

Kommentera