Julrecept, Mat

Ugnsrostad brysselkål med brynt smör och mandel

0 röster

Ugnsrostad brysselkål med brynt smör och mandel, hur gott? Min personliga favorit på julbordet är just brysselkål! Tricket för att få till smaken är att inte koka eller steka dom för länge. Och brynt smör funkar väl till allt? Sötman i sirapen är ett gammalt beprövat trick till just kål och krisp från nötter och mandel gör rätten komplett. Nej just det citronen gjorde det. Receptet är beräknat som ett tillbehör så dubbla receptet om ni skall äta enbart detta.

Jag fattar om man ”tror” att brysselkål inte är gott, många många gånger på julbord så ligger det trötta överkokta brysselkål som luktar.. illa. Men varför koka ett pyttelitet kål jättelänge? Orimligt eller hur? Så se till att koka eller steka tills kålen är precis tillagat inte mosigt. Salta vattnet ordentligt om du kokar dom. När jag är själv hemma brukar jag äta bara kokta brysselkål med en matsked smör och salt på, så gott.

Ugnsrostad brysselkål med brynt smör och mandel

Portioner 4 portioner

Ingredienser

Ugnsrostad brysselkål med brynt smör och mandel

  • 4 portioner
  • 1 nät brysselkål
  • Olivolja till formen
  • 1 rejäl nypa flingsalt
  • Nymalen svartpeppar efter smak
  • 2 tsk ljus sirap eller honung
  • 25 g smör
  • ½ dl rostade mandelspån
  • 2 msk rostade pinjenötter
  • Saft och skal från ½ citron
  • ½ dl hackade tranbär eller russin

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig.
  • Ansa och dela brysselkålen. Ringla lite olivolja i botten på en ugnsfast form, häll ner brysselkål, salt, peppar och sirap. Blanda väl och stek i ugnen ca 15-20 minuter. Bryn smöret försiktigt i en kastrull, tillsätt mandel och pinjenötter, ställ åt sidan. Lägg brysselkålen på ett fat. Skeda ut mandeln, strö över tranbär och ringla över brynt smör samt citronjuice. Finriv lite citronskal över och servera.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x