Kallt,  Mat,  midsommar

Laxtårta med kavring & brynt smör

Laxtårta.. som barn tyckte jag det var så skumt att vuxna kunde gilla sån här mat, paté.. skall du inte ha lite paté Linn? Herregud det var sm ett straff att ens behöva titta på den. Men vad gott detta är alltså, riktig tantmat! Passar mig perfekt. Jag har sikrom i tårtan och forellrom på toppen, men röd stenbitsrom är också supergott. Jag valde varmrök lax med det funkar lika fint med kallrökt om du föredrar det! Silltårta har jag ännu inte vågat mig på dock, lite läskigt. Men nästa år kanske..

Denna tårta åker med till Öckerö idag där vi skall stanna hela helgen och fira midsommar. Antagligen blir det regn så bara att packa med lite extra tålamod och bra kläder. Men jag älskar att gå vid havet när det regnar, frihetskänslan och det råa är magiskt!

Vi blir 8 vuxna och (minst)11 barn, sug på den. Vi hörs på andra sidan. Trevlig midsommar till er!

I kyl 1 timme
Total tid 30 minuter
Antal/Portioner 12 bitar

Ingredienser

Botten

  • 200 g kavring
  • 50 g brynt smör
  • 1 nypa flingsalt

Laxkräm

  • 4 st gelatinblad
  • 4 dl smetana 400g
  • 300 g naturell färskost
  • 1 st liten rödlök, finhackad
  • 1/4 st pressad vitlöksklyfta
  • 3/4 dl hackad dill & gräslök
  • lite svartpeppar (och flingsalt efter smak)
  • 2 krm cayennepulver
  • 1/2 st pressad citron
  • 100 g sikrom (eller röd stenbitsrom)
  • 200 g varmrökt lax

Örtkräm

  • 1/2 dl smetana 50g
  • 1 msk majonäs
  • 1 dl dill, gräslök &basilika
  • flingsalt & svartpeppar efter smak

Garnering

  • picklad rödlök 1-2-3 lag
  • örtkräm
  • glasört (om du får tag i det)
  • regnbågsrom, forellrom, sikrom (det du föredrar)
  • rädisa
  • småtomater
  • hackad rödlök

Instruktioner

Botten, gör så här!

  • Klä en springform med plastfolie och fodra kanterna med bakplåtspapper. Du klipper en remsa och sätter fast mot kanten, lite smör hjälper som lim. 
    Mixa kavring i matberedare fint, häll över det brynta smöret och mixa ihop. 
    Tryck ut massan i formen och ställ i frysen. 

Laxröra, gör så här!

  • Lägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter, ställ åt sidan. 
  • Blanda ihop alla ingredienser utan gelatin, lax och sikrom. Rör ihop tills du har en jämn smet. Smält gelatinet försiktigt i kastrull och häll sen över smeten samtidigt som du rör. 
  • Tillsätt sikromen och smula i laxen, rör försiktigt ihop allt. Häll smeten i formen och jämna till med en palett eller sked, ställ i kylen minst 2 timmar, helst över natten.

Örtkräm, gör så här!

  • Mixa ihop alla ingredienser tills du har en jämn grön kräm. Häll i krämen i en spritspåse. 

Garnering!

  • Spritsa ut små toppar i en krans runt tårtan. Placera ut din dekoration så som du vill ha den. Servera gärna till färskpotatis. 

2 Kommentarer

Kommentera