Go Back

Laxtårta med kavring och brynt smör.

En somrig laxtårta som passar fint året runt skulle jag säga. Jag kommer ta med den här till morgondagens sillunch på Öckerö. 
Måltid Fest
I kyl 1 timme
Total tid 30 minuter
Portioner 12 bitar

Ingredienser

Botten

  • 200 g kavring
  • 50 g brynt smör
  • 1 nypa flingsalt

Laxkräm

  • 4 st gelatinblad
  • 4 dl smetana 400g
  • 300 g naturell färskost
  • 1 st liten rödlök, finhackad
  • 1/4 st pressad vitlöksklyfta
  • 3/4 dl hackad dill & gräslök
  • lite svartpeppar (och flingsalt efter smak)
  • 2 krm cayennepulver
  • 1/2 st pressad citron
  • 100 g sikrom (eller röd stenbitsrom)
  • 200 g varmrökt lax

Örtkräm

  • 1/2 dl smetana 50g
  • 1 msk majonäs
  • 1 dl dill, gräslök &basilika
  • flingsalt & svartpeppar efter smak

Garnering

  • picklad rödlök 1-2-3 lag
  • örtkräm
  • glasört (om du får tag i det)
  • regnbågsrom, forellrom, sikrom (det du föredrar)
  • rädisa
  • småtomater
  • hackad rödlök

Instruktioner

Botten, gör så här!

  • Klä en springform med plastfolie och fodra kanterna med bakplåtspapper. Du klipper en remsa och sätter fast mot kanten, lite smör hjälper som lim. 
    Mixa kavring i matberedare fint, häll över det brynta smöret och mixa ihop. 
    Tryck ut massan i formen och ställ i frysen. 

Laxröra, gör så här!

  • Lägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter, ställ åt sidan. 
  • Blanda ihop alla ingredienser utan gelatin, lax och sikrom. Rör ihop tills du har en jämn smet. Smält gelatinet försiktigt i kastrull och häll sen över smeten samtidigt som du rör. 
  • Tillsätt sikromen och smula i laxen, rör försiktigt ihop allt. Häll smeten i formen och jämna till med en palett eller sked, ställ i kylen minst 2 timmar, helst över natten.

Örtkräm, gör så här!

  • Mixa ihop alla ingredienser tills du har en jämn grön kräm. Häll i krämen i en spritspåse. 

Garnering!

  • Spritsa ut små toppar i en krans runt tårtan. Placera ut din dekoration så som du vill ha den. Servera gärna till färskpotatis.