Laxtårta med kavring och brynt smör.
En somrig laxtårta som passar fint året runt skulle jag säga. Jag kommer ta med den här till morgondagens sillunch på Öckerö.
I kyl 1 timme t
Total tid 30 minuter minuter
Botten
- 200 g kavring
- 50 g brynt smör
- 1 nypa flingsalt
Laxkräm
- 4 st gelatinblad
- 4 dl smetana 400g
- 300 g naturell färskost
- 1 st liten rödlök, finhackad
- 1/4 st pressad vitlöksklyfta
- 3/4 dl hackad dill & gräslök
- lite svartpeppar (och flingsalt efter smak)
- 2 krm cayennepulver
- 1/2 st pressad citron
- 100 g sikrom (eller röd stenbitsrom)
- 200 g varmrökt lax
Örtkräm
- 1/2 dl smetana 50g
- 1 msk majonäs
- 1 dl dill, gräslök &basilika
- flingsalt & svartpeppar efter smak
Garnering
- picklad rödlök 1-2-3 lag
- örtkräm
- glasört (om du får tag i det)
- regnbågsrom, forellrom, sikrom (det du föredrar)
- rädisa
- småtomater
- hackad rödlök
Botten, gör så här!
Klä en springform med plastfolie och fodra kanterna med bakplåtspapper. Du klipper en remsa och sätter fast mot kanten, lite smör hjälper som lim. Mixa kavring i matberedare fint, häll över det brynta smöret och mixa ihop. Tryck ut massan i formen och ställ i frysen.
Laxröra, gör så här!
Lägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter, ställ åt sidan.
Blanda ihop alla ingredienser utan gelatin, lax och sikrom. Rör ihop tills du har en jämn smet. Smält gelatinet försiktigt i kastrull och häll sen över smeten samtidigt som du rör.
Tillsätt sikromen och smula i laxen, rör försiktigt ihop allt. Häll smeten i formen och jämna till med en palett eller sked, ställ i kylen minst 2 timmar, helst över natten.