Småkakor

Kardemummasnittar med dinkel & muskotnöt.

Småkakor är det bästa jag vet! Jag älskar framför allt att äta dom. Tårta, bakelser och desserter kan jag hoppa över om jag känner mig mätt eller bara osugen. Men jag tackar aldrig nej till småkakor. Så gott!

Bild från min bok Salt som Socker, bild tagen av Frida Wismar

Spröda snittar med tydlig smak av kardemumma och med en pigg men djup smak av muskotnöten. Dinkel gör att det blir en härlig smak men också tillför det en annan textur än bara vanligt vetemjöl. Självklart funkar det med vetemjöl om du inte råkar ha dinkelsikt i skafferiet.

Total tid 30 minuter
Antal/Portioner 40 snittar

Ingredienser

  • 110 g rumsvarmt smör
  • 1 dl ljust muscovadosocker 80g
  • 1 st äggula 20g
  • 1/2 msk ljus sirap 10g
  • 3 1/4 dl dinkelsikt 190g
  • 2/3 tsk bikarbonat ca 4g
  • 1 tsk stött kardemumma 3g
  • 1 1/2 tsk malen kardemumma 6g
  • ett par riv på en muskotnöt
  • 1 nypa salt
  • 1 st uppvispad äggvita till pensling

Kardemummasocker

  • 1 msk stött kardemumma
  • 2 msk strösocker

Instruktioner

Kardemummasnittar, gör så här!

  • Sätt ugnen på 180 grader varmluft och lägg bakplåtspapper på två plåtar. 
  • Vispa smör, socker, äggula och sirap fluffigt i en bunke. 
  • Blanda ner mjöl och bikarbonat och rör ihop allt till en deg. Tillsätt malen och stött kardemumma, salt och riv ner lite muskotnöt med rivjärn. Blanda ordentligt. 
  • Dela degen i två eller tre delar och rulla ut till längder. Lägg längderna på en plåt och platta ut dem med fingrarna eller, om du vill ha mönster, med en gaffel. 
  • Blanda den stötta kardemumman med strösockret. Pensla längderna med lite äggvita och strö över kardemummasockret. 
  • Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter, de skall bli härligt gyllenbruna. 
  • Skär längderna på tvären när de fortfarande är varma och låt sedan svalna på galler. Förvara kakorna torrt. 

Kommentera