Desserter, Hela Sverige bakar, Nyårsrecept, Pajer, Tårtor

Oreotarte med salt kolasås och röda bär

0 röster

Okej detta är ett bakverk som representerar tre kvinnor. Låt mig förklara. I veckan var jag med i bakpodden som Camilla och Emma som skickligt poddar varje vecka. Vi snackade bland annat om bakom kulisserna från Hela Sverige Bakar. Lyssna här! https://soundcloud.com/user-850773725

Riktigt kul att hänga med dessa asgrymma kvinnor alltså! Jag älskar att träffa folk som jag blir trygg med och när det bara klickar är det helt jäkla grymt! Proffsiga och framförallt lika pratglada som jag.

kolasås ändå!

Jag har alltså bakat ett bakverk som representerar lite av oss alla tre. Botten och kolan kommer från Emma ”brinkenbakar”. Vi delar kärleken till kola med salt, tror vi är lika besatta. Ett av hennes stjärnbakverk är den här vackra tårtan som var inspirationen till tarten. Sen verkar vi vara extremt lika i vårt sätt att vara också, både hur vi bakar men framförallt vårt ärligt cyniska sätt att uttrycka oss i denna fluffiga gulligull bakvärld. Båda behövs, gull och lite mer svärta.https://brinkenbakar.ellematovin.se/mjolkchokladcheesecake-med-saltkolasas/

för en tårtperfektionist så blir jag galen på luftbubblorna. GALEN!

Camilla ”mykitchenstories” har gett ut boken Baka utan ugn, alltså en no-bake bok, ja då passade detta bakverk in väldigt bra även på henne. I boken snodde jag hennes hallonpannacotta recept men slängde i röda vinbär också. Ja in och kolla så fattar ni vilken magi hon skapar. Camilla är en riktigt fin person med en rapp tunga. Hon pratar snabbare än snabbast och jag vet att hennes karriär bara börjat. Proffs! http://mykitchenstories.koket.se/2018/12/25/pannacottadessert-med-minirulltartaSen färgen på bottnen liknar ”veckans spaning”, ett segment där dom tar upp en trend eller spaning inom bakning, denna vecka var det min tur. Vad tror ni jag pratade om?

Jag gjorde som vanligt det jag kände för, istället för bara hallon så fick jag lust att slänga i lite röda vinbär. Jag älskar den pigga smaken som dom små bären tillför. Jag har alltid en plan i köket men väldigt sällan jag följer den, jag följer helt min smakpalett och min nyfikenhet tar ofta över ordning och reda. När jag skall bjuda på dessert så tänker jag alltid på vilka det är som skall komma. Vad gillar mina gäster och hur kan jag få med en liten del av allt det i ett bakverk? Det är en utmaning men riktigt kul när det blir en fullträff precis som den här! Tack för att jag fick komma och podda med er det var mig en sann ära!

Oreotarte med salt kolasås och röda bär

En perfekt kombo av chokladbotten, salt härlig kolasås och syrliga röda bär. 
I kyl 2 timmar
Total tid 1 timme

Ingredienser

Oreobotten:

 • 1 pkt oreokex (jag hade strawberry smak)
 • 50 g smält smör

Salt kolasås:

 • 2 1/4 dl strösocker 200g
 • 90 g rumsvarmt smör
 • 1 1/5 dl vispgrädde 120g
 • 3/4 tsk flingsalt

Pannacotta:

 • 3 st gelatinblad
 • 225 g frysta röda bär hallon & röda vinbär lika delar
 • 1/2 dl citronsaft (1 citron) 50g
 • 5 dl vispgrädde 500
 • 1 dl strösocker 90g

Instruktioner

Botten, gör så här!

 • Klä botten på en springform med löstagbara kanter, ca 15cm med bakplåtspapper.
  Smält smöret och låt det svalna lite.
  Mixa kexen till fina smulor i matberedare.
  Blanda ihop smör och kex till en deg och tryck ut i formen, tryck hela vägen upp på kanten.
  Ställ in formen i frysen medan du kokar kolan.

Salt kolasås, gör så här!

 • Häll sockret i en tjockbottnad kastrull. Ta inte en för liten kastrull, sätt på medel till hög värme på spisen.
  Rör försiktigt då och då med en värmetålig slev eller slickepott tills allt socker har smält till en gyllenbrun vätska. Akta så att den inte bränns. Detta tar sin lilla tid, hav tålamod!
  När allt socker är smält, tag av från värmen och lägg i lite smör i taget under kraftig omrörning. Det kommer att bubbla upp här. Fortsätt tills allt smör är i och smält. (OM det skulle vara så här att det skär sig och att allt smör inte vill gå in i såsen. Tillsätt då bara resten av smöret och grädden och värm upp allt igen tills allting har smält helt.
  Häll ner grädden i en tunn stråle under konstant omrörning.
  Tillsätt saltet, sätt tillbaka kastrullen på värmen och låt småputtra i 4-5 minuter till. Har du en termometer ska den vara ca 107 grader.
  Ta av från värmen och låt såsen svalna något, häll ner i kexbottnen, ca halva satsen. Ställ i in i frysen igen. 

Pannacotta, gör så här!

 • Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  Koka upp bären med citronsaften tills bären blivit mosiga, mixa och sila av till en pure i en finmaskig sil.
  Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt socker och grädde, koka under konstant omrörning i ca 4 minuter.
  Ställ av från värmen, krama ur gelatinbladen och blanda ut i den varma smeten. Låt svalna lite innan du häller smeten ovanpå kolan. Ställ i kylen minst två timmar. 

Garnering

 • Garnera med lite av kolasåsen men servera direkt annars flyter den ut. Ta inte för mycket kolasås i tårtan då det lätt rinner ut lite för mycket då, alltså som jag gjorde! Placera ut oxalis eller ätbara färska blommor. 

Tips!

 • Häll upp kolasåsen som blir över i en glasburk med lock och förvara i kylen. Om du även får pannacotta över så häll upp i glas och ställ i kylen, dessa kan du sen frysa och ta fram för att tina innan du har middag. 


Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x