Go Back

Oreotarte med salt kolasås och röda bär

En perfekt kombo av chokladbotten, salt härlig kolasås och syrliga röda bär. 
I kyl 2 timmar
Total tid 1 timme

Ingredienser

Oreobotten:

  • 1 pkt oreokex (jag hade strawberry smak)
  • 50 g smält smör

Salt kolasås:

  • 2 1/4 dl strösocker 200g
  • 90 g rumsvarmt smör
  • 1 1/5 dl vispgrädde 120g
  • 3/4 tsk flingsalt

Pannacotta:

  • 3 st gelatinblad
  • 225 g frysta röda bär hallon & röda vinbär lika delar
  • 1/2 dl citronsaft (1 citron) 50g
  • 5 dl vispgrädde 500
  • 1 dl strösocker 90g

Instruktioner

Botten, gör så här!

  • Klä botten på en springform med löstagbara kanter, ca 15cm med bakplåtspapper.
    Smält smöret och låt det svalna lite.
    Mixa kexen till fina smulor i matberedare.
    Blanda ihop smör och kex till en deg och tryck ut i formen, tryck hela vägen upp på kanten.
    Ställ in formen i frysen medan du kokar kolan.

Salt kolasås, gör så här!

  • Häll sockret i en tjockbottnad kastrull. Ta inte en för liten kastrull, sätt på medel till hög värme på spisen.
    Rör försiktigt då och då med en värmetålig slev eller slickepott tills allt socker har smält till en gyllenbrun vätska. Akta så att den inte bränns. Detta tar sin lilla tid, hav tålamod!
    När allt socker är smält, tag av från värmen och lägg i lite smör i taget under kraftig omrörning. Det kommer att bubbla upp här. Fortsätt tills allt smör är i och smält. (OM det skulle vara så här att det skär sig och att allt smör inte vill gå in i såsen. Tillsätt då bara resten av smöret och grädden och värm upp allt igen tills allting har smält helt.
    Häll ner grädden i en tunn stråle under konstant omrörning.
    Tillsätt saltet, sätt tillbaka kastrullen på värmen och låt småputtra i 4-5 minuter till. Har du en termometer ska den vara ca 107 grader.
    Ta av från värmen och låt såsen svalna något, häll ner i kexbottnen, ca halva satsen. Ställ i in i frysen igen. 

Pannacotta, gör så här!

  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
    Koka upp bären med citronsaften tills bären blivit mosiga, mixa och sila av till en pure i en finmaskig sil.
    Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt socker och grädde, koka under konstant omrörning i ca 4 minuter.
    Ställ av från värmen, krama ur gelatinbladen och blanda ut i den varma smeten. Låt svalna lite innan du häller smeten ovanpå kolan. Ställ i kylen minst två timmar. 

Garnering

  • Garnera med lite av kolasåsen men servera direkt annars flyter den ut. Ta inte för mycket kolasås i tårtan då det lätt rinner ut lite för mycket då, alltså som jag gjorde! Placera ut oxalis eller ätbara färska blommor. 

Tips!

  • Häll upp kolasåsen som blir över i en glasburk med lock och förvara i kylen. Om du även får pannacotta över så häll upp i glas och ställ i kylen, dessa kan du sen frysa och ta fram för att tina innan du har middag.