Nyårsrecept, Choklad, Desserter

Desserttallrik med choklad på 2 sätt, brynt mandelkaka, citruscurd och kanderade hasselnötter.

0 röster

Desserttallrik med choklad på 2 sätt, brynt mandelkaka, citruscurd och kanderade hasselnötter. En helt perfekt dessert till nyårsafton. Den bakade chokladen är egentligen en chokladpastej men det låter väl inte så kul? Skulle även kunna kallas bakad chokladcheesecake. Ja ja oavsett namn så är den supergod och perfekt för oss chokladälskare då den har en fyllig chokladsmak.

Okej håll i er, nu drar jag vad som ligger på detta vackra fat! ”Chokladpastej” på mörk choklad, brynt mandelkaka, mjölkchokladbavaroise, citruscurd, kanderade hasselnötter, hallon och granatäpple. ja det var nog ”allt”. Kombinationen är otrolig och JA jag skulle absolut kalla det en vuxendessert då det är kraftiga smaker.

Desserttallrik med choklad på 2 sätt, brynt mandelkaka, citruscurd och kanderade hasselnötter.

Portioner 8 desserter

Ingredienser

Nyårsdessert med choklad, brynt mandelkaka, citruscurd och rostade hasselnötter.

    Bakad choklad (chokladpastej)

    • 150 g mörk choklad
    • 1 dl vispgrädde 100g
    • 1 litet ägg annars vipa upp ett stort ägg lite och tillsätt hälften
    • 150g neutral färskost
    • 1 tsk honung

    Citruscurd

    • 1 limefrukt finrivet skal
    • 1 citron finrivet skal
    • ¾ dl citronjuice 75g
    • 1 dl strösocker 90 g
    • 2 små ägg
    • 50 g kallt smör skuret i kuber

    Mandelkaka med brynt smör

    • 1 dl mandelmjöl 50g
    • 3 st äggvitor
    • 75 g brynt smör
    • ½ tsk bakpulver
    • ½ dl vetemjöl 30g
    • ½ tsk espressopulver/snabbkaffe går att utesluta
    • 1 dl farinsocker 80g (strösocker funkar fint med)
    • 1 nypa salt

    Mjölkchoklad bavaroise

    • 1 st gelatinblad
    • 2 dl vispgrädde 200g
    • 1 dl mjölk 100g
    • 1 msk strösocker 15g
    • 2 st äggula ca 25g
    • 150 g mjölkchoklad

    Rostade hasselnötter

    • 2 dl hasselnötter
    • 2 msk vatten
    • 1 tsk havssalt
    • 2 tsk farinsocker vanligt socker funkar fint

    Garnering

    • Granatäpple
    • Hallon
    • Oxalis eller tex. Citronmeliss

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Bakad choklad: Sätt ugnen på 90 grader varmluft (110 vanlig).
    • Hacka och smält chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikron. Koka upp grädde och honung, häll över grädden över chokladen, mixa ihop med stavmixer. Tänk på att inte tillsätta för mycket luft.
      Mixa i färskost och ägg tills du har en jämn smet. Fyll dina silikonformar och grädda i ugnen ca 15 minuter eller tills den har stelnat.
    • Låt svalna och sen in i kylen, du kan frysa den om du har ont om tid.
    • Citruscurd: Vispa upp äggen lite lätt i en rostfri bunke, glasbunke funkar också fint. Rör ner strösocker, citron/limeskal och citronsaft.
    • Sätt bunken över en kastrull med vattenbad, den skall helst inte nudda vattnet bara få ånga mot bunken. Värm curden under konstant omrörning med slickepott tills den tjocknat, har du en digital termometer så sjud krämen till 83-85 grader.
    • Tag av från värmen och mixa i smöret tills du har en slät och jämn kräm, häll ner i en spritspåse med rund tyll. Lägg i kylen i minst två timmar.
    • Mandelkaka: Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig). Bryn smöret i kastrull och låt det bli riktigt brunt och nötigt, ställ åt sidan och låt svalna.
    • Smöra och bröa en form med mandelmjöl, ca 20 cm i diameter. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke och häll på det brynta smöret, rör om. Tillsätt äggvitan och rör ihop till en jämn smet. Fyll smeten i springformen och grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
    • Mjölkchoklad bavaroise: Lägg gelatinet i kallt vatten. Vispa grädden så den toppar sig lätt, ställ åt sidan.
    • Koka upp mjölk och hälften av sockret i en kastrull, ställ åt sidan. Vispa ihop äggulor och det resterande sockret i en bunke, häll sen på mjölkblandningen och vispa ihop. Häll tillbaka ner i kastrullen och värm upp till 83 grader, rör hela tiden.
      Sila ner blandningen i en ren bunke. Krama ur gelatinet och rör ner i bunken tills det smält helt, blanda ner smält choklad. Låt svalna lite och vänd ner grädden försiktigt, plasta direkt mot ytan och ställ i kylen minst 2 timmar. Vispa upp och häll ner i en spritspåse med stor rund tyll precis innan montering.
    • Rostade hasselnötter: Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 vanlig) Klä en plåt med bakplåtspapper och blanda ihop hasselnötter med vatten, salt och socker direkt på plåten. Rosta i ugnen tills nötterna fått fin färg, skaka plåten då och då. Låt svalna.

    Montering och garnering

    • Placera ut den bakade chokladen på en tallrik. Spritsa på mjölkchoklad bavaroise lite här och där. Skär mandelkaka i kuber och fördela ut. Spritsa på lemoncurd. Strössla över rikligt med nötter och garnera med hallon, granatäpple och oxalis.

    Tips!

    • Du kan baka chokladpastejen i vilken silikonform som helst. Har du ingen kan du baka i muffinsformar.

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x