Desserter,  Nyårsrecept

Krämig björnbärsmousse med krispigt havre & kokossmul.

Fluffigt, krämigt, krispigt och SÅ gott!

Jag har så sjukt mycket björnbär på gården där vi bor så jag tog med sonen och mannen och fick ihop ca 2L bär förra veckan. Jag satte igång direkt med den här ljuvliga björnbärsmoussen med krispigt havre och kokossmul. Jag älskar att servera desserter i glas, det är enkelt och blir så sjukt snyggt.

Enkla desserter ser mer avancerade och piffiga ut i glas. Och jag älskar att köpa olika glas så det är inte bara råvaran jag vill testa utan även glaset oftast. Men om jag har mer än typ fyra stycken av alla glas.. nä! Så vid middagar blir det ett ihopplock av allt möjligt. Jag förundras folk som dukar fint med matchande tallrikar, glas, servetter och allt vad det är. Hos mig blir det som det blir mer, organiserat kaos kanske vi kan kalla det. Oftast handlar det nog om tid, något jag vill ha mer av!

Krämig björnbärsmousse med krispigt havre och kokossmul kommer jag göra igen för den är magisk. En mousse skall helst vara fluffig och krämig på samma gång. Byt ut björnbär om du inte får tag i det, testa blåbär, hallon eller röda vinbär kanske?

Havresmulet kommer från mitt recept på Värmlandskakor. Men misslyckades med dom för jag la i sirap.. så då uppkom havresmulet istället. Klockren restfest! Orkar du inte baka det så hacka köpekakor! Också supergott, det är ju kristet vi är ute efter!

Ingredienser

Björnbärsmousse med krispigt havre & kokossmul, 4-6 glasdesserter

    Björnbärsmousse

    • 3 st gelatinblad
    • 200 g björnbär
    • ½ strösocker
    • 3 äggulor
    • 1 dl florsocker
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 1 dl creme fraiche
    • 3 dl vispgrädde 1 dl till uppkok, 2dl till att vispa

    Havre & kokossmul

    • 1 1/2 dl vetemjöl
    • 1 dl hackade valfria nötter eller mandel
    • 1 1/2 dl strösocker
    • 2 dl havregryn
    • 1 dl kokosflingor
    • 1 tsk bikarbonat
    • 150 g rumsvarmt smör
    • 1 tsk kanel
    • 1 nypa salt
    • 2 msk ljus sirap

    Garnering

    • 125 g färska björnbär
    • 2 dl vispgrädde

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Koka upp björnbär i en kastrull tills dom går att mosa, sila av och häll tillbaka i kastrullen. Koka upp med strösocker tills sockret smält helt. Ställ åt sidan för att svalna.
    • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Visa upp äggulor med florsocker och vaniljsocker till fluffigt i en bunke, tillsätt björnbärspuré och crème fraiche, rör om. Häll 1 dl vispgrädde i en kastrull och koka upp, ställ av och tillsätt urkramat gelatin, rör om. Vispa 2 dl grädde till lättvispad. Häll ner den ljumma grädden i smeten, rör om.
    • Vänd ner den vispade grädden försiktigt tills du har en jämn smet.
    • Placera dricksglasen på en bricka och fördela smeten jämnt i glasen. Ställ i kylen minst 4 timmar eller över natten.
    • Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 vanlig) och klä en plåt med bakplåtspapper.
    • Rör ihop alla ingredienser till havresmul i en bunke eller vispa med degkrokar. Klicka ut kaksmeten med sked över plåten. Grädda 8-10 minuter till det fått fin färg, mosa och rör om med en gaffel när du tagit ut ur ugnen och låt svalna helt på plåten. Lägg i en låda med tätslutande lock till servering.

    Montering:

    • Vispa upp grädden till lättvispad, vispa lösare än du tror. Häll ner grädden i en spritspåse. Placera ut björnbär på moussen, strö över havresmul och spritsa på grädden. Dra på lite extra havresmul och björnbär, servera och njut!

    2 Kommentarer

    Kommentera