Mjuka kakor, Nyårsrecept, Påsk, Tårtor

Daimtårta!

0 röster
grädden blir så mycket godare när den vispas lätt.

När jag var liten gjorde mamma ofta just daimtårta, och på 80-talet var det riktigt fräsigt skall ni veta. Så när morsan hade gjort den till något skolfika så var jag allt lite stolt! Jag har gjort en annan botten men den är väldigt lik originalet, bara lite enklare då den bara rörs ihop.

Vår-tårta
Påsktårta!

Jag tycker väldigt mycket om grädde och daim så den här tårtan kan jag verkligen inte motstå. Tror jag skulle kunna skippa själva kakan och käka grädde med daim bara. Kanske även denna tårta får en plats på påsklunchen? Jag tror det! Många smarriga dessert kandidater där nu.

Påskkycklingarna kommer från Bröutigams. Det skulle ju vara väldigt fint med påskägg i choklad också som garnering. Har man inte hasselnötsmjöl så funkar det lik bra med mandelmjöl. Men det funkar även fint att mixa hela nötter och ta vad man har hemma. Pistage och mandel kanske?

Spana in grädden, den är helt perfekt vispad

Daimtårta på hasselnötsbotten

Enkel tårta du snabbt svänger ihop till påsklunchen. Hasselnötsbotten toppad med lättvispad grädde och en massa daim. 
Måltid Fest
Total tid 45 minuter

Ingredienser

  • 150 g brynt smör
  • 2 dl strösocker 180g
  • 1 1/2 dl hasselnötsmjöl 80g
  • 1 dl vetemjöl 60g
  • 1 tsk bakpulver 5g
  • 1 tsk salt 5g
  • 1/2 tsk kanel 3g
  • 5-6 st äggvitor 160g

Garnering

  • 2 st dubbel daim
  • 3 dl vispgrädde 300g

Instruktioner

Hasselnötsbotten, gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft. 
  • Bryn smöret i en kastrull och låt det bli riktigt brunt och nötigt, ställ åt sidan och låt svalna.
  • Smöra och bröa en stor springform med hasselnötsmjöl, ca 28 cm i diameter.
  • Blanda ihop alla torra ingredienser, häll på det brynta smöret och rör ihop. Tillsätt äggvitan och vispa ihop försiktigt tills du har en jämn smet. (äggvitan skall alltså inte vispas innan) 
  • Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 22 minuter. Låt svalna i formen på ett galler tills montering.

Garnering & montering!

  • Vispa grädden tills den fått lätta toppar, den skall nästan kännas lite lös, häll i en spritspåse med stor rund tyll. Finhacka daimen. 
  • Lägg tårtbotten på ett fat, spritsa på grädden och garnera rikligt med hackad daim. Dekorera med färska blommor eller varför inte gula påskkycklingar? 

Tips!

  • Vill du så blanda i all daim i grädden och stryk på daimgrädden på tårtbotten och garnera med lite mer hackad daim. 

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x