Skriv ut
Total tid 45 minuter

Ingredienser

  • 150 g brynt smör
  • 2 dl strösocker 180g
  • 1 1/2 dl hasselnötsmjöl 80g
  • 1 dl vetemjöl 60g
  • 1 tsk bakpulver 5g
  • 1 tsk salt 5g
  • 1/2 tsk kanel 3g
  • 5-6 st äggvitor 160g

Garnering

  • 2 st dubbel daim
  • 3 dl vispgrädde 300g

Instruktioner

Hasselnötsbotten, gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft. 
  • Bryn smöret i en kastrull och låt det bli riktigt brunt och nötigt, ställ åt sidan och låt svalna.
  • Smöra och bröa en stor springform med hasselnötsmjöl, ca 28 cm i diameter.
  • Blanda ihop alla torra ingredienser, häll på det brynta smöret och rör ihop. Tillsätt äggvitan och vispa ihop försiktigt tills du har en jämn smet. (äggvitan skall alltså inte vispas innan) 
  • Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 22 minuter. Låt svalna i formen på ett galler tills montering.

Garnering & montering!

  • Vispa grädden tills den fått lätta toppar, den skall nästan kännas lite lös, häll i en spritspåse med stor rund tyll. Finhacka daimen. 
  • Lägg tårtbotten på ett fat, spritsa på grädden och garnera rikligt med hackad daim. Dekorera med färska blommor eller varför inte gula påskkycklingar? 

Tips!

  • Vill du så blanda i all daim i grädden och stryk på daimgrädden på tårtbotten och garnera med lite mer hackad daim.