Choklad,  Desserter,  Tårtor

Browniepizza med len pistagekräm – dessertpizzan du villhöver!

Browniepizza med pistage och hallon.

Browniepizza har jag gjort för många år sedan men då hade jag grädde och bär på toppen. Nu fick jag ett enormt sug efter att testa browniepizza med pistagekräm och ja det blev en hit! Även barnen gillade det när jag sa att det var grön nutella.. ja dom är lättlurade när det kommer till godsaker. Men samtidigt lite skeptiska då dom ofta blir ”lurade”. Bortskämda barn? Ja såklart!

Jag tänkte göra den här till en studentskiva i Juni för att underlätta för min BFF, den är lätt av svänga ihop och sen är det bara att köra på med valfri topping innan servering. Easy peasy! Plus att studenten älskar choklad gör inte saken sämre.. Det blir ju kanske 10 stycken brownies så då kan toppingen få variera. Just nötkräm kanske inte är supersmart så det blir nog en med bärkräm och kanske en med dulche de leche, grädde och jordgubbar?!

Jag har fått en förkärlek till bakverk som går snabbt att svänga ihop men som ändå ser lyxigt ut. Förr var det krångliga bakverk som lockade, kul att det kan svänga så. Och det går att baka brownien innan och sen frysa in för att ta fram när det är kalas, eller när suget kommer krypande. Det är väldigt lite mjöl i så vill du ha den glutenfri ja byt då ut rakt av mot mjölmix eller mandelmjöl. Dela upp i två mindre springformar om du inte har en stor, eller bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.

Dessertpizza är väl alltid en bra idé? Men browniepizzan är en ännu bättre bättre idé om du frågar mig. Choklad är livet!

Ingredienser

Browniepizza med pistagekräm, 10-12 bitar.

    Ingredienser:

    • 150 g mörk choklad gärna chokladknappar + lite till topping
    • 150 g smör
    • 1/2 dl kakao
    • 1,5 dl strösocker
    • 1 dl farinsocker eller muscovadosocker
    • 1 dl vetemjöl
    • 1 nypa salt
    • 3 st ägg

    Topping:

    • 200 g Pistagekräm Gridelli
    • 1 ask färska hallon
    • Hackade pistagenötter
    • Röd oxalis

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft och klä en springform (ca 26cm) med bakplåtspapper. Sätt på lite vatten i en kastrull till ett vattenbad. Lägg i smör, hackad choklad och kakao i en värmetålig bunke, ställ bunken på vattenbadet, låt smälta och rör ihop.
    • Blanda socker med mjöl och salt i en bunke, häll ner chokladsmeten och rör ihop. Rör i ett ägg i taget till du har en jämn smet. Häll ner smeten i formen (eller bred ut på en plåt med bakplåtspapper), strö över lite hackad choklad eller chokladknappar.
    • Grädda i ugnen ca 20 minuter, den skall dallra lite i mitten men vara fast i kanten. Låt svalna och ställ i kylen minst 2 timmar innan du garnerar, men den blir bäst efter en natt i kylen. Bred ut pistagekrämen och garnera med hallon och hackade pistagenötter.

    Kommentera