Desserter,  Pannacotta

Krämig karamellpannacotta med salt kolasås!

I samarbete med Falksalt tog jag fram den här krämiga karamellpannacottan med salt härlig kolasås. Drömgod! Att döma av namnet på min blogg så förstår ni nog att den här kombon är helt i min smak! Sötma som möter sälta i en dessert är allt jag behöver. Punkt.

Barnen ville ha pannacottan med blåbär och vem är jag att säga nej till det? Om det blev gott ihop? Svar ja! Du kan förvara din pannacotta några dagar i kylen innan och garnera med kola vid servering. Och ja det blir lite salt kolasås över, så fram med skeden och skopa i dig för den är magisk!

Karamellpannacottan blir så där härligt len och krämig. Kolasåsen lite skönt seg och sen krispet av flingsalt. In heaven!

För att ge smaken en extra skjuts så rörde jag i färskost, bara grädde ihop med kola blir lite för sött för min smak. Färskosten bidrar med lite syrlighet, krämighet och sälta. Balansen blir så bra och den här åker upp direkt på favoritlistan av desserter. Lite knäck vibbar fick vi efter första tuggan. Och jag älskar knäck med flingsalt. Vill ni ha lite saltskola kan ni läsa mer här

Ingredienser

Krämig karamellpannacotta med saltkolasås

  • 6 st desserter

Pannacotta

  • 2 st gelatinblad
  • 1 ½ dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g färskost
  • 1 nypa salt

Salt kolasås

  • ½ dl glukos 70g
  • 1 ¾ dl strösocker
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 45 g tärnat smör
  • Flingsalt efter smak inte snåla

Garnering

  • Färska bär
  • Flingsalt

Instruktioner

Gör så här!

  • Börja med kolasåsen. Värm upp glukosen i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Tillsätt sockret i tre omgångar och rör försiktigt tills du har en härligt gyllenbrun karamell.
  • Tillsätt grädden i två omgångar, rör hastigt ihop och räkna med att det fräser till, allt är precis som det ska vara, rör om tills du har en jämn kolasås.
  • Ta bort kolan från värmen, lägg i smöret och rör ihop så att kolasåsen blir blank och fin. Smaksätt med flingsalt, smaka av och tänk på att inte snåla med saltet! Häll upp i en glasburk eller liknande.
  • Fortsätt med pannacottan. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, låt stå fem minuter. Smält strösocker i en kastrull tills det bli ljusbrunt, rör så lite som möjligt. Häll ner grädden i två omgångar och puttra på medelvärme under omrörning tills sockret har löst upp sig helt. Ta bort gräddkolan från spisen och rör ner gelatinet. Rör ner färskosten och vispa lätt tills du har en jämn smet. Sila helst av i en finmaskig sil.
  • Fördela smeten i sex små skålar och låt stelna i 3-4 timmar i kylen innan du häller på kolan. Strö lite extra flingsalt över och garnera med färska bär.

Kommentera