Bullar

Rabarberbullar med pärlsocker

Saftiga bullar med syrlig rabarber är väl ändå drömbullen va? Jag har fortfarande frysen full och jag skall faktiskt gå och nalla en nu på direkten! Barnen drog på massor med pärlsocker och det är ju barnsligt gott. Jag älskar bullar! ÄLSKAR!

Det är så enkelt att göra den här typen av bulle som man bara rullar, skär och lägger i en bullform. Det är ju kul att tvinna, snurra och göra mönstrade bullar men jag uppskattar verkligen att bara skära och sen vara klar ibland. Ett litet tryck i mitten efter jäsning som fylls med syrlig rabarber blir grädden på moset.

Rabarberbullar med pärlsocker och kolafyllning är en bulle vi gör om och om igen för hela familjen älskar den.

Ingredienser

Vetedeg

  • 5 dl rumstempererad mjölk 500g
  • 50 g jäst
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk mortlad kardemumma
  • Ca 16 dl vetemjöl ca 840g
  • 1 tsk salt
  • 100 g rumsvarmt smör

Fyllning – kola

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl farinsocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 rejäla nypor flingsalt

Fyllning – rabarber

  • 200 g rabarber
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 lime juice

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 nypa salt

Garnering

  • Pärlsocker

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt i mjölken. Häll i resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg. Vispa ihop ingredienserna till kolafyllningen med elvisp.
  • Kavla ut degen till en stor rektangel, bred ut fyllningen jämnt över degen. Rulla ihop till en rulle, början uppifrån och tight till lite medans du rullar. Skär ca 2-3 cm breda bullar med en vass kniv, eller ”såga” försiktigt med en brödkniv. Placera ut stora bullformar på en plåt, lägg i bullarna och se till att lägga skarven under bullen. Låt jäsa under bakduk i ca 2-3 timmar, till dubbel storlek.
  • Skär rabarbern i små bitar och låt koka upp med socker och limejuice i en kastrull, rör ner potatismjöl och blanda väl. Ställ åt sidan för att svalna.
  • Sätt ugnen på 210 grader varmluft, 225 grader vanlig. Tryck till med tummen i mitten av bullen och fyll med rabarberkräm. Vispa ihop ägg, mjölk och salt, pensla bullarna ordentligt och strö över rikligt med pärlsocker, grädda i ca 8 minuter.

Kommentera