Bullar

Smöriga kanelbullar med vaniljkräm

0 röster

Smöriga kanelbullar med vaniljkräm är fluffig, smörig full med kanelsmak och len vaniljkräm. Inga frågor på smaken va?

Jag älskar verkligen nygräddade bullar, sen jag blev klar med köket i studion så har jag bakat bullar varje vecka och det har tagit slut varje gång. Mina kollegor är GALNA i bullar så det nallas ur frysen flera gånger per dag av oss alla.. Om du fryser in bullarna så fort dom svalnat smakar dom precis som nygräddat när du tinar dom igen.

Vaniljkräm är faktiskt väldigt enkelt att göra bara du inte lämnar spisen och får för dig att multitaska, den kräver ständig omrörning. Jag talar av egen erfarenhet när det gäller att lämna spisen.. då är det kört! Men jag har SÅ svårt att bara göra en sak. Kanske bra övning då kanske?

Så här har ni receptet på en perfekt bulle till kanelbullensdag! Puss!

Smöriga kanelbullar med vaniljkräm

Ingredienser

Vetedeg

  • 5 dl kall mjölk 3% 500g
  • 50 g jäst

1 ägg

  • 1 ½ dl strösocker 135g
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 tsk nystött kardemumma
  • Ca 15 dl vetemjöl ca 1 kg
  • 225 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt

Kanelfyllning

  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 dl farinsocker 80g
  • 1/2 dl mald kanel
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk kakao för färgens skull
  • 1 rejäl nypa flingsalt

Vaniljkräm

  • ½ vaniljstång
  • ¾ dl mjölk 75g
  • 1 dl vispgrädde 100g
  • 2 msk strösocker 20g
  • 1 äggula
  • ½ msk majsstärkelse Maizena, 10g

Äggpensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 nypa salt

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt hälften av mjölet ihop med ägg, strösocker, vaniljsocker, smör, kardemumma och kanel. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt salt och mer mjöl, men ta inte allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin ca 10 – 15 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
  • Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet.
  • Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har en liten köksbänk så gör du två rektanglar. Bred ut fyllningen jämnt över hela och vik över ena långsidan över den andra, kavla lite lätt så du får en jämn yta. Skär remsor ca 2cm breda, tvinna varje remsa och rulla ihop till en snurra. Göm ändbiten under bullen och lägg upp på plåten. Låt jäsa ca 2 – 3 timmar, släng på en bakduk och under tiden gör du vaniljkrämen.
  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med baksidan på en kniv. Häll ner alla ingredienser i en kastrull. Sjud krämen på medelvärme och rör hela tiden till krämen tjocknat. Plasta direkt mot ytan och låt svalna helt innan du fyller en spritspåse med krämen.
  • Klä några plåtar med bakplåtspapper, sätt ugnen på 200 grader varmluft och vispa ihop till äggpenslingen. När bullarna jäst till sig trycker du ner tex. skaftet på en citruspress eller trägaffel i mitten på bullen, du kan trycka ner tummen såklart! Spritsa ner rikligt med vaniljkräm, pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda i ca 8 – 10 minuter. Du vill ha gyllenbruna bullar så häng inte upp dig på gräddningstiden alla ugnar är olika.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x