Bullar, Julrecept

Lussebullar med mandelmassa och vallmo

0 röster

Lussebullar med mandelmassa och vallmo var en bulle jag bara var tvungen att baka trots att jag egentligen inte hade tid. Men suget var för stort, både för smaken men också bara för att få sätta händerna i en deg när livet är lite lätt kaos. Finns få saker som lugnar mig så.

Även om det är mandelmassa i fyllningen så är detta ingen supersöt bulle, något jag själv tycker är väldigt gott. Dessa bullar är faktiskt lika goda dagen efter, kanske lite godare? Det är något med mandelmassan som gör att den blir lite seg och go efter en dag.

Jag är så jäkla nöjd över att ha några av dessa bullar gömda i frysen till julhelgen.

Lussebullar med mandelmassa och vallmo

Ca 40 bullar

Ingredienser

Saffransdeg

  • 5 dl kall mjölk 500g
  • 50 g jäst för söta degar vanlig funkar
  • 1 g saffran 2 pkt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 2 dl strösocker 180g
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200 g rumsvarmt smör
  • Ca 12 – 14 dl Vetemjöl ca 840g

Fyllning

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 200 g riven mandelmassa
  • 1/2 dl blå vallmo
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 nypa flingsalt
  • Ca 1 tsk nymalen kardemumma

Äggvisp

  • 2 ägg
  • 2 msk mjölk
  • 2 nypor salt

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen direkt i bunken till din köksassisten och rör ut med mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna men ta inte allt mjöl på en gång utan arbeta in det allt eftersom. Kör i assistent minst 10 minuter tills du har en glansig och elastisk deg. Rör ihop fyllningen under tiden degen arbetar.
  • Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har väldigt liten bänk så gör du två rektanglar. (degen skall alltså inte jäsa här) Bred ut fyllningen jämnt över degen.
  • Ta tag i ena långsidan och vik över till andra långsidan, kavla lätt så du får en jämn deg att skära remsor i. Skär remsor, ca 2,5 cm breda, perfekt att skära med en pizzaslicer. Rulla ihop varje remsa till formen av en lussebulle.
  • Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i minst 2 timmar. Vispa upp ägg, mjölk och salt. Pensla bullarna noggrant och strössla över lite socker och vallmofrön.
  • Sätt ugnen på 210 grader varmluft (225 vanlig) och grädda bullarna i ca 8-10 minuter.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x