Julrecept, Pasta

Krämig saffranspasta med räkor

0 röster

Krämig saffranspasta med räkor är ett PANGRECEPT du inte vill missa! Härlig hetta från chili, krämig från grädde, smakrik av vitt vin och saffran, sälta från räkor.. ja och fräschör från citron och dill. Parmesanosten binder ihop hela rätten. Den har precis allt jag vill ha när jag är sugen på lyx men plånboken inte riktigt håller med. Löjromspasta får det bli ett annat år..

Många av oss har ju köpt på sig en del saffran inför jul och jag tycker absolut att saffran funkar fint året runt. Så när du tröttnat på den klassiska julmaten då tycker jag att du skall sno receptet rakt av! Skulle det vara så att du inte vill ha räkor i ja då funkar pastan som den är helt utan räkor men du kan också fräsa på lite zucchini och vända ner i pastan.

Färgen! Här har du receptet jag utgick ifrån, det är faktiskt ett av mina mest besökta recept nånsin.

Krämig saffranspasta med räkor

4 port

Ingredienser

Ingredienser

  • Papardelle eller valfri pasta
  • 3 st scharlottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor eller 1/2-1st solo-vitlök
  • 1 röd chili skivad i tunna skivor
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 0.5 g saffran 1pkt
  • 1 burk handskalade räkor i lag ca 280g avrunna
  • 2 – 3 dl pastavatten
  • ½ citron
  • 1 dl riven parmesanost eller annan hårdost
  • 1 näve hackad dill
  • Flingsalt
  • Svartpeppar efter smak

Garnering

  • Riven parmesanost
  • Hackad dill

Instruktioner

Gör så här!

  • Koka pastan al dente i välsaltat vatten enligt anvisning på paketet (dra ner ca 1-2 minuter på koktiden), tänk på att spara ca 3 dl pastavatten till såsen.
  • Finhacka lök och vitlök, fräs på medelvärme i stekpanna med olivolja tills löken är mjuk och glansig.
  • Salta, peppra och tillsätt skivad röd chili, häll på vinet och låt reducera till ca hälften. Tillsätt saffran och grädde, låt småputtra i ca 3 minuter, rör ner riven ost och pastavatten.
  • Låt småkoka tills såsen tjocknat lite, smaka av med citronjuice, hackad dill, salt och peppar, tillsätt pastan. Häll ner de avrunna räkorna i pastan precis innan servering och rör ihop så all pasta är täckt i krämig saffranssås.
  • Dra på rikligt med hackad dill och parmesanost, servera direkt och njut!

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x