Julrecept, Småkakor

Gräddkringlor med apelsin och muscovadosocker

0 röster

Finaste småkakan som går hem hos både stora och små. Jag hade aldrig bakat kringlor innan jag gjorde den i Hela Sverige Bakar. Så lätt det var och vilken följsam deg. Jag kan verkligen rekommendera att ni bakar just  denna lilla godbit, mycket för att den är så grymt lätt att rulla och snurra ihop. Den blir väldigt spröd och fin, precis som Biggan vill ha den. Så doppa en kaka i gott kaffe eller servera med ett glas kall mjölk och njut! Till helgen tänkte jag testa att göra dessa med saffran, vad tror ni om det? Verkligen älskar saffran, så jag ”knör” in det lite här och var. 

Avsnitt två i H.S.B stod det sju sorters kakor på schemat. Och såklart tio av varje så det blev 70 stycken kakor, men totalt 770 kakor i tältet. Lyckos alla i produktionen som mumsade kakor hela dagen lång. Jag kammade hem min första stjärnbagar titel på mina småkakor, sen var det min födelsedag den dagen, en grymt bra dag helt enkelt! Familjen ringde på morgonen och sa att dom hade smugit med ett paket fullpackad med alla godsaker jag älskar. Så det gav min en boost och en vinnarskalle inför tävlingen.

I pausen kom Sofie (oraklet i produktionen) med två blomsterbud, ett från min (snygga) sambo Henkan och mina sköna ungar. Den andra buketten kom från mitt älskade tjejgäng, så ett hulkande fulgråt var nu ett faktum. Jag är så tacksam att Sofie inte gav mig blommorna när kamerorna rullade, gråta i TV fick allt vänta några avsnitt till. Jag ser fram emot att få se era bilder på mina recept så in i köket och baka nu. Tagga #saltsomsocker så har du gjort min dag. 

Gräddkringlor med apelsin och muscovadosocker

Finaste småkakan som går hem hos både stora och små. Servera med ett glas kall mjölk och njut!
Måltid Fika
Total tid 30 minuter

Ingredienser

 • 75 g smör (rumsvarmt)
 • 0,3 dl muscovadosocker
 • 3 dl vetemjöl
 • 0,75 dl vispgrädde (40%)
 • 0,25 dl gräddfil
 • finrivet skal från 1 apelsin
 • 1 krm salt
 • 0,5 dl pärlsocker
 • 0,5 tsk bakpulver

Instruktioner

 • Sätt ugnen på 210°C, över- och undervärme. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
 • Vispa snabbt ihop smör och socker. Blanda mjölet med bakpulver och salt, sikta ner det i smöret. Rör ihop.
 • Tillsätt grädde samt gräddfil och apelsinskal, rör ihop försiktigt eller baka ut på bakbordet tills du fått en följsam deg. Degen skall kännas smidig och blank.
 • Rulla ut degen och gör kringlor efter önskad storlek. Jag tycker att ca 10 gram per bit blir bra som småkaka. Rulla till ca 15 cm långa längder och sno ihop till en kringla.
 • Doppa den i pärlsocker och lägg på plåten. Grädda ca 7 minuter men håll koll så att de inte blir brända på undersidan.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Monica Andersson
Monica Andersson
2 år sedan

Måste man ha i gräddfil? Kan det bytas mot något annat? Vill inte slänga resten i förpackningen.

Malin
Malin
7 månader sedan

Hej! Går de bra att frysa?
Undrar Malin

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x