Ankarsrum,  Mat

Petit choux med extra allt!

Petit choux ett litet bakverk som skrämmer många i tron om att det är svårt. Men det stämmer inte, enkelt som tusan och så gott! Visst finns risken att dom skall säcka ihop lite i ugnen men fyll dom då med något gott så märks det inte! Jag tror på att grädda dom ordentligt, inte fega där inte! Sen underlättar det att göra smeten i en köksassistent, det blir ju en del vevande annars när alla äggen skall i. Jag jobbar såklart på troget med min grymma Ankarsrum assistent.

Som barn åt vi ofta petit choux, både som bakelser med grädde och färska bär men även som rulltårta med skaldjursröra. Nästan som en smörgåstårta, genidrag av mamma! Just bakelsen gjorde oftast på min storebrors födelsedag, han har diabetes så då passar denna sockerfria godbit perfekt. Kan vara så att jag snodde åt mig en sked sylt till, jag var ju en sockerjunkie redan som liten.

Jag fyllde dessa små söta bollar med det jag älskar mest, smetana och rom. Löjrom eller sikrom är godast tycker jag men du tar vad som passar dig såklart! Sen kunde jag inte låta bli att fylla några med en krämig räkröra pimpat med lite västerbottenost. Det är som vanligt upp till din fantasi vad du fyller dom med, ta vad du gillar och njut någon du tycker om! Eller gör ett helt fat bara till dig själv och njut!

Antal/Portioner 40 små bollar

Ingredienser

Petit choux

  • 1 ¼ dl mjölk 3% 125g
  • 1 ¼ dl vatten 125g
  • ½ tsk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 125 g tärnat smör
  • 2 ½ dl vetemjöl 150g
  • Ca 4-5 ägg 250g

Fyllning

  • Smetana
  • Valfri fiskrom stenbitsrom, sikrom, löjrom.
  • Skivad eller hackad rödlök
  • Färsk dill

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader över och undervärmae. Värm upp mjölken tillsammans med vatten, socker, salt och smör i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan när första bubblan syns.
  • Sikta mjölet på ett bakplåtspapper och tillsätt det i mjölkblandningen i omgångar. Rör ihop snabbt. Ställ tillbaka på plattan och rör konstant med en träslev tills degen är blank och släpper från kanterna. Häll ner degen i vispskålen och låt svalna lite.
  • Vispa ihop äggen lite lätt i en bunke och arbeta in lite ägg i taget i degen med visparna. Det är viktigt att varje ägg arbetats in helt i smeten innan du tillsätter mer ägg. Är smeten för tjock så tillsätt mer ägg.
  • När du har en jämn fin smet, fyll en spritspåse, jag använder en rund tyll storlek 10 men det fungerar fint även utan tyll. Spritsa ut små bollar, 2–3 cm stora på en plåt klädd med bakplåtspapper. Spritsa dem inte för tätt, de puffar upp sig i ugnen.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter, tills dom är gyllenbruna. Öppna inte ugnsluckan under tiden, då säckar dom ihop! Låt svalna på galler.

Montering!

  • Klipp upp små lock på choux-bollarna och fyll botten med smetana, rom, rödlök och dill. Sätt på locket och servera direkt.

Tips!

  • Fyll choux-bollarna med en god räksallad och strö västerbottenost över. Smeten funkar lika bra till söta bakverk, fyll med hallongrädde så ha du en perfekt efterrätt till grillfesten! Får du bollar över så går dom att frysa.

Kommentera