Mjuka kakor

Toscakaka med rabarber

Tosca! Ja men visst älskar vi Tosca? Saftig kaka med syrliga rabarber som är täckta av en nötig Tosca! Kakan bakades till en vän som behövde lite extra uppmuntran, så jag utgick från vad jag själv hade velat ha om jag var nere. Lite av allt och extra av allt, fattar ni?

Jag kunde inte låta bli att bryna smöret och det blev såklart en fullträff! När är brynt smör fel? Kan inte komma på en enda gång!

Antal/Portioner 12 bitar

Ingredienser

  • Ca 200 g rabarber
  • 1 tsk potatismjöl
  • 75 g smör
  • 3 st ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • 1 dl mjölk 3%
  • 1 citron finrivet skal
  • Smör och socker till formen

Tosca:

  • 50 g smör
  • ¾ dl strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 ½ msk mjölk
  • 150 g mandelspån
  • ½ citron rivet skal
  • 1 tsk mortlad kardemumma

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig), smöra och bröa en springform med löstagbar kant, ca 24cm i diameter.
  • Skär rabarbern i ca 2 cm tjocka skivor med skalet på. Blanda rabarber med potatismjöl i en bunke. Bryn smöret i en kastrull, ställ åt sidan och låt svalna lite. Vispa upp ägg och socker vitt och pösigt, minst 5 minuter. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kardemumma. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, varva med smöret och mjölken. Riv ner citronskal och vänd ihop. Häll ner smeten i formen och strö över rabarbern, grädda i ca 30 minuter.
  • Smält smöret till toscan i en kastrull och tillsätt allt utom mandelspånen, låt koka upp försiktigt och ställ av. Tillsätt mandelspån och blanda väl. Ta ut kakan efter 30 minuter, den skall vara lite dallrig i mitten. Bred försiktigt på toscan och grädda igen i ca 10-15 minuter tills toscan har en nötig fin färg. Låt svalna i formen innan du tar ut den.

Kommentera