Desserter,  Pajer

Rabarbergaletter med kardemumma!

Kan man annat än älska en nygräddad rabarbergalette? Inte bara för att det är busenkelt att baka utan för att det blir så otroligt gott! Rabarber och kardemumma är ju så fantastiskt gott ihop! Jag är rabarbertokig på riktigt. Fryser in rabarber för hela året så jag inte står utan när suget kommer krypande. Och det gör det ganska ofta minst sagt. Tur att jag har fri tillgång till rabarber hos mammas BFF Lena på Öckerö. Dom växer helt galet mycket, varje gång vi är där snor jag med mig ett par stjälkar! Eller jag fyller hela bagagen. Jag frågade Lena hur dom gör, hon svarade ”minsta möjliga omsorg”. Då borde jag verkligen kunna odla rabarber, sämst på odling i alla dess former. Thats me!

Jag har äntligen tagit tag i knivproblemet här hemma, inga mer slöa trötta knivar här hemma längre! Nu är allt utbytt mot riktigt vassa globalknivar, du hittar dom här

Får jag välja så vill jag gärna äta galette med både glass och vaniljsås. Varför snåla på det goda när vi kan växla upp det istället? Rimlig fråga eller hur?

Detta recept togs fram i samarbete med Globalknivar, de har just nu en hel del sjysta kampanjer du borde ta en titt på här. Hoppas du hittar något som passar dig!

Antal/Portioner 6 st små galetter

Ingredienser

Pajdeg

  • 5 dl vetemjöl 300 g
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 1 krm salt
  • 275 g kallt smör i tärningar
  • 1 – 3 msk kallt vatten eller citronjuice

Fyllning

  • 50 g Riven mandelmassa
  • 200 g rabarber
  • 1 msk majsstärkelse
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • 2 msk citronjuice
  • Rivet skal från ½ citron

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk 3 %
  • 1/2 krm salt

Garnering

  • Mandelspån
  • Rörsocker

Instruktioner

Gör så här!

  • Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, kardemumma och salt i en bunke. Skär smöret i tärningar. Tillsätt dem i mjölblandningen och nyp ihop med fingrarna. Tillsätt vattnet, börja med 1 msk och tillsätt mer om det behövs, och knåda snabbt ihop. Platta till degen och svep in i plastfolie. Låt vila i kylen minst 1 timme. Skär till rabarbern med skal på efter vilket mönster du skall göra, blanda med resten av ingredienserna till fyllningen utom mandelmassan i en bunke.

Montering & garnering

  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft och klä två plåtar med bakplåtspapper. Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper, stansa ut 6 stycket rundlar, ca 3 mm tjocka. Flytta över rundlarna på två bakplåtar. Riv mandelmassa över rundlarna. Lägg rabarbern i mitten, ca 3-4 cm från kanten. Vik kanterna över rabarbern. Pensla kanten med uppvispat ägg och strö på mandelspån samt lite rörsocker. Grädda galetterna mitt i ugnen ca 25 min, tills de fått fin färg. Servera dem ljumna med vaniljglass.

Kommentera