Skriv ut
Antal/Portioner 6 st små galetter

Ingredienser

Pajdeg

  • 5 dl vetemjöl 300 g
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 1 krm salt
  • 275 g kallt smör i tärningar
  • 1 - 3 msk kallt vatten eller citronjuice

Fyllning

  • 50 g Riven mandelmassa
  • 200 g rabarber
  • 1 msk majsstärkelse
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • 2 msk citronjuice
  • Rivet skal från ½ citron

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk 3 %
  • 1/2 krm salt

Garnering

  • Mandelspån
  • Rörsocker

Instruktioner

Gör så här!

  • Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, kardemumma och salt i en bunke. Skär smöret i tärningar. Tillsätt dem i mjölblandningen och nyp ihop med fingrarna. Tillsätt vattnet, börja med 1 msk och tillsätt mer om det behövs, och knåda snabbt ihop. Platta till degen och svep in i plastfolie. Låt vila i kylen minst 1 timme. Skär till rabarbern med skal på efter vilket mönster du skall göra, blanda med resten av ingredienserna till fyllningen utom mandelmassan i en bunke.

Montering & garnering

  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft och klä två plåtar med bakplåtspapper. Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper, stansa ut 6 stycket rundlar, ca 3 mm tjocka. Flytta över rundlarna på två bakplåtar. Riv mandelmassa över rundlarna. Lägg rabarbern i mitten, ca 3-4 cm från kanten. Vik kanterna över rabarbern. Pensla kanten med uppvispat ägg och strö på mandelspån samt lite rörsocker. Grädda galetterna mitt i ugnen ca 25 min, tills de fått fin färg. Servera dem ljumna med vaniljglass.