Desserter, Tårtor

Pinocchiotårta med vispad hallonpannacotta

0 röster

Här kommer en perfekt tårta om du skall ha ett stort kalas. Den här godbiten räcker till drygt 50 personer. Vispad hallonpannacotta tillför en lite lyxigare känsla, och ihop med frasig maräng och lättvispad grädde blir det kalasets snackis såklart! Den här tårtan mäter hela 90 cm men jag lovar att den kommer ta slut i ett nafs ändå! Jag tog fram tårtan i samarbete med Ankarsrum. Just den här tårtan fick göda mina barn, grannarna, mannens kollegor osv osv för det tog ju aldrig slut..

Nästa år blir det många tårtor.. ja gode gud jag och min sambo fyller ju fyrtio om ett år och Nils blir tio, så knasigt. Då kommer det bli några stora tårtor minsann. Skulle inte säga att jag har åldersnoja, snarare att jag inte fattar hur det hela gick till? Känns som det var igår jag bodde på ön och börnade runt på min illgula (trimmade) indiska sandvespa med piercing i läppen och alldeles för tighta jeans. Vespan ”Bonnie Bajaj” var så bedrövligt trimmad att den lät som en dåligt oljad popcornmaskin, alltså var jag tvungen att stänga av den några hundra meter innan jag närmade mig vårt hus. Så inte mamma skulle höra när jag kom hem, aldrig i tid och med en räv bakom örat. Men på en liten Ö visste hon oftast vad vi gjort innan jag hunnit kommit hem. Typiskt!

Och hur fick jag ”plötsligt” två barn? Och hur blev min lilla enkilos bebis så stor, hela 9år. Och min minsting början i ettan till hösten, han som nyss var en tjock, varm, gosig, superblond, mammig liten bebis? Fattar noll men älskart! Jag älskar att sniffa på bebisar men gud vad skönt det är när barnen blir mer och mer självständiga. Sen finns det inget roligare än barns filterlösa tankar som kommer ut. Yngste sa just ”-mamma varför jobbar du med bakning?” -För att jag älskar det! ”-Men kunde du inte spelat hockey istället? Du kan väl det va?” Mina barn tror fortfarande att jag fixar allt, en fin tanke men nä inte ens i närheten.

Tårtor och fyrtioårs snack, högt och lågt som vanligt! Tack för att ni hänger med i mitt svammel!

Pinocchiotårta med vispad hallonpannacotta.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 200 gram rumsvarmt smör
  • 3 dl strösocker 270 gram
  • 10 äggulor
  • 2 dl rumsvarm mjölk 200g
  • 4 dl vetemjöl 240 g
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 4 tsk bakpulver

Maräng

  • 10 äggvitor
  • 5 dl strösocker 450 gram
  • 2-3 dl flagad mandel

Vispad hallonpannacotta

  • 300 tinade frysta hallon
  • Saft från 2 citroner
  • 8 dl vispgrädde
  • 1 ½ strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 6 gelatinblad

Garnering

  • 1 liter vispgrädde med lite strösocker
  • 500 g tinade frysta hallon
  • 2 askar färska hallon
  • Färska blomblad

Instruktioner

Vispad hallonpannacotta

  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Tina hallonen i en kastrull och häll sen på grädde, citronjuice, vaniljsocker och socker. Koka upp och låt sjuda ca 4 minuter. Mixa slät och sila ner i en bunke, tillsätt gelatinbladen och blanda väl. Ställ i kylen minst två timmar, helst över natten.

Tårtbotten

  • Sätt ugnen på 140 grader varmluft, klä två plåtar med bakplåtspapper.
  • Vispa rumsvarmt smör och socker i ca 5 minuter i din assistent. Vispa sedan ner en äggula i taget och rör till sist ner mjölken.
  • Sikta i mjöl, bakpulver och vaniljsocker, vänd ner försiktigt i smeten. Bred ut smeten på dom två plåtarna, bred inte hela vägen ut spara ca 2-3 cm till kanten.
  • Vispa upp äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret i tre omgångar och vispa tills du har en fast och glansig maräng. Bred ut marängen ovanpå smeten på plåten och strö sen på rikligt med mandel. Grädda i ca 25-30 minuter tills marängen fått en ljus ton av brunt och marängen ser frasig ut.
  • Låt kakan svalna helt innan montering.

Montering & garnering.

  • Dela tårtbottarna på mitten och lägg upp 2 stycken på en bricka eller liknande. Vispa upp pannacottan och häll ner i en spritspåse med krustyll, klicka ut lite över hela bottnen. Vispa grädden med lite socker till lättvispad och fyll i en spritspåse med rund tyll. Klicka ut grädde och skeda ut de tinade hallonen. Lägg på de andra bottnarna och garnera med pannacotta, vispgrädde, tinade hallon och färska hallon. Piffa med färska blommor som oxalis, rosblad eller mynta.

Tips!

  • Du kan byta ut hallon mot annat bär såklart! Och få inte panik om bottnarn går sönder när du lyfter dom. Det går ju att lappa ihop och smakar ljuvligt oavsett!

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x