Skriv ut

Ingredienser

Tårtbotten

  • 200 gram rumsvarmt smör
  • 3 dl strösocker 270 gram
  • 10 äggulor
  • 2 dl rumsvarm mjölk 200g
  • 4 dl vetemjöl 240 g
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 4 tsk bakpulver

Maräng

  • 10 äggvitor
  • 5 dl strösocker 450 gram
  • 2-3 dl flagad mandel

Vispad hallonpannacotta

  • 300 tinade frysta hallon
  • Saft från 2 citroner
  • 8 dl vispgrädde
  • 1 ½ strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 6 gelatinblad

Garnering

  • 1 liter vispgrädde med lite strösocker
  • 500 g tinade frysta hallon
  • 2 askar färska hallon
  • Färska blomblad

Instruktioner

Vispad hallonpannacotta

  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Tina hallonen i en kastrull och häll sen på grädde, citronjuice, vaniljsocker och socker. Koka upp och låt sjuda ca 4 minuter. Mixa slät och sila ner i en bunke, tillsätt gelatinbladen och blanda väl. Ställ i kylen minst två timmar, helst över natten.

Tårtbotten

  • Sätt ugnen på 140 grader varmluft, klä två plåtar med bakplåtspapper.
  • Vispa rumsvarmt smör och socker i ca 5 minuter i din assistent. Vispa sedan ner en äggula i taget och rör till sist ner mjölken.
  • Sikta i mjöl, bakpulver och vaniljsocker, vänd ner försiktigt i smeten. Bred ut smeten på dom två plåtarna, bred inte hela vägen ut spara ca 2-3 cm till kanten.
  • Vispa upp äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret i tre omgångar och vispa tills du har en fast och glansig maräng. Bred ut marängen ovanpå smeten på plåten och strö sen på rikligt med mandel. Grädda i ca 25-30 minuter tills marängen fått en ljus ton av brunt och marängen ser frasig ut.
  • Låt kakan svalna helt innan montering.

Montering & garnering.

  • Dela tårtbottarna på mitten och lägg upp 2 stycken på en bricka eller liknande. Vispa upp pannacottan och häll ner i en spritspåse med krustyll, klicka ut lite över hela bottnen. Vispa grädden med lite socker till lättvispad och fyll i en spritspåse med rund tyll. Klicka ut grädde och skeda ut de tinade hallonen. Lägg på de andra bottnarna och garnera med pannacotta, vispgrädde, tinade hallon och färska hallon. Piffa med färska blommor som oxalis, rosblad eller mynta.

Tips!

  • Du kan byta ut hallon mot annat bär såklart! Och få inte panik om bottnarn går sönder när du lyfter dom. Det går ju att lappa ihop och smakar ljuvligt oavsett!