Mat,  Midsommar,  Pajer

Tomatgalette

Eller tomatflarn? Tomatpizza, paj? Ja ni fattar, något supergott med ljuvliga tomater.

Den blev så mycket godare än jag förväntat mig, frasigt och fullt av smak. Tomaterna jag hittade var verkligen smakrika, vackra, solmogna och alldeles underbara! Galetten passar perfekt att dela på till lunch med en sallad eller kanske uppskuren på en härlig buffé.

Ingredienser

Tomatgalette

  • 1 rulle smördeg
  • Ca 400g tomater i olika färger och former
  • 1/4 dl squash
  • 100 g färskost
  • 50 g riven parmesan eller annan ost
  • 1 dl mixad kronärtskocka färdig i olja
  • Några nypor vitlökspulver
  • Flingsalt & svartpeppar
  • Lite olivolja
  • Flytande honung
  • 1 st uppvispat ägg

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft och stoppa in en plåt. Blanda färskost, riven ost, mixad kronärtskocka och vitlökspulver i en bunke. Rulla ut smördegen på ett bakplåtspapper och skär en ”ram” runt ca 1-2 cm från kanten med en kniv. Nagga med gaffel men låt kanten vara ren. Bred ut färskostkrämen till kanten och strö lite flingsalt över. Hyvla squas med mandolin eller osthyvel och täck botten. Skiva tomaterna och placera ut, gärna så blandat i färger och storlek som möjligt. Ringla lite olivolja och honung över, salta och dra över med pepparkvarnen. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö lite flingsalt över. Grädda i ca 30 minuter tills du har en riktigt frasig galette!
  • Den är supergod både kall och varm, funkar perfekt på buffébordet.

Kommentera