Mat,  Vardag

Krämig Zucchinipasta med parmesan, citron och pinjenötter

Snabb, fräsch och krämig zucchinipasta. En sån där pasta som du vill ta om igen och igen och igen. Har du ingen zucchini hemma så byt ut mot vad du har i grönsakslådan. Grönkål, morot, spenat, ruccola ja det finns inget stopp på vad du kan hitta på. Citronen lyfter hela rätten, så snåla inte, våga trycka på lite extra!

Krämig Zucchinipasta

Den här typen av lunch eller middag är det bästa jag vet, när jag slipper åka och handla, när jag tömmer skafferi och kyl, ja även frys. Låta en maträtt växa fram med dom råvaror jag har hemma. Och sen att det blir så där löjligt gott är största bonusen. Skulle du ha färsk pasta hemma ja då har du en riktig lyxmiddag på gång och ett glas rödpang till såklart! Recept på min pastadeg hittar du här!

Jag föredrar glutenfri pasta då jag mår bättre av det och det finns riktigt bra allternativ nu. Det är stor skillnad på utbudet jämfört med bara för några år sedan. Hittar du en favorit se till att köpa på lite extra! Skär gärna din zucchini i ojämna bitar, då blir det lite olika texturer vilket ger en mer varierad smak. Inga perfekt jämna bitar här inte..

Om du inte har några grönsaker hemma, bryn då lite smör och dra i citron. Vänd i pastan, salta och njut!

Ingredienser

Krämig Zucchinipasta med citron och pinjenötter, 4 port

  • Tagliatelle för 4 portioner
  • 1 gul lök eller 2 st scharlottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 zucchini medelstora
  • 3 dl grädde valfri sort
  • 1-2 dl pastavatten
  • 1 st citron
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 näve hackad persilja
  • Salt & svartpeppar efter smak
  • ½ tsk Chiliflakes

Garnering

  • Riven parmesanost
  • Hackad persilja
  • Rostade pinjenötter

Instruktioner

Gör så här!

  • Koka pasta i saltat vatten enligt anvisning på paketet, tänk på att spara 1-2 dl av pastavattnet till såsen.
  • Hacka lök och vitlök, fräs i en stekpanna med olivolja tills löken är mjuk och glansig. Häll över den stekta löken på ett fat. Hacka eller skiva långa remsor av zucchini, perfekt att använda en osthyvel. Stek zucchini i olivolja någon minut, salt, peppra och dra på chiliflakes. Häll på den stekta löken med grädde, ost och pastavatten, låt puttra ca 3 minuter.
  • Riv citron och parmesanost på det finaste och häll över såsen. Smaksätt med citronjuice och häll ner pastan över såsen, vänd in pastan. Rosta pinjenötter i en torr het stekpanna, håll koll så de inte bränner vid.
  • Servera och strö över rostade pinjenötter och parmesanost. Om du som jag älskar chili så dra på lite extra även av det!

Kommentera