Choklad,  Småkakor

Chocolate chip cookies med kaffekross

Kan vi kalla det här för en multikaka kanske? Kaffe, choklad och kaka i ett, som ett kinderägg fast gott! Chocolate chip cookies med kaffekross är en dröm att äta. Jag hade ett ljusrostat kaffe som jag krossade i morteln, ni hittar det här . Jag jobbar ju med kaffe så ja jag nördar lätt (alltid) loss. Har du inte hela bönor hemma så ta 1-2 tsk snabbkaffe i smeten, det funkar fint det med, eller varför inte espressopulver.

Chocolate chip cookies med kaffekross - den perfekta kakan.

Jag gav bort ett gäng av dessa kakor till en väninna för ett tag sen och hon blev besatt, jag älskar det! När bakverk sätter sig i smakminnet och man bara vill ha MER! Det är rejäla kakor och dom är perfekta när sugen blir så där enormt. Jag får det suget ca en gång i månaden (surprise jag vet) och då är ett par av dessa ultimat gärna till ett glas mjölk! Jag har liksom ingen botten då så det blir mer än två om jag säger så!

Ingredienser

Chocolate chip cookies med kaffekross

  • Ca 18-20 st

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl brunt farinsocker helst det i påse som är lite segare.
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 175 g mörk choklad gärna chokladknappar
  • 1 msk krossade kaffebönor

Garnering

  • 1 näve chokladknappar, (eller hackad choklad)
  • Några nypor flingsalt
  • Lite fint krossade kaffebönor

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig), klä två plåtar med bakplåtspapper. Vispa upp smöret med elvisp tillsätt vaniljsocker, strösocker och farin, vispa till fluffigt. Vispa ner ett ägg i taget i smeten. Sikta ner mjöl, bikarbonat, kakao och salt, vänd om med slickepott. Häll ner chokladknappar och krossade kaffebönor, vänd om tills du har en jämn deg. Ställ degen i kylen i ca 15 minuter innan du rullar små bollar.
  • Lägg bollarna med rejält mellanrum på en plåt, tryck till bollarna lite lätt med fingrarna och strö över lite flingsalt och kaffekross på varje kaka. Grädda i ugnen ca 10 minuter, de skall vara mjuka i mitten och lite frasiga i kanterna när dom är klara. Strö över chokladknappar (eller hackad choklad) direkt efter gräddning. Låt sen kakorna svalna på ett galler. NJUT!

Gillar du inte kaffe så har jag en annan variant här med pekannötter eller kanske med bara choklad och flingsalt. Alla är vrålgoda så dela upp degen annars och smaksätt med olika varianter, testa dig fram till din favorit.

Kommentera