Lyxiga Hallongrottor med mandelmassa i degen är en STOR favorit här hemma. Tricket för att dom skall bli extra goda är att dra ner mandelmassa i degen och göra djupa hål så sylten får mer utrymme. Jag blir SÅ besviken när en hallongrotta har en liten ”klutt” av sylt. Vad är grejen? Varför?
Det är faktiskt den sista kakan jag bakade till min pappa innan han gick bort, jag fyllde hans frys. Lyckan att se honom njuta av dessa var otrolig. Fina minnen att ha helt klart!
Lyxiga Hallongrottor
Ingredienser
Mördeg:
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 1/4 dl strösocker 110g
- 5 dl vetemjöl 300g
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 rågad tsk bakpulver
- 50 g riven mandelmassa
- 1 rejäl nypa salt
Fyllning
- Ca 1 dl ekologisk hallonsylt
- Bra att ha:
- Citruspress eller liknande i trä
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
- Vispa rumsvarmt smör och strösocker fluffigt i en bunke.
- Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta ner i smöret och rör ihop till en smidig deg. Tillsätt riven mandelmassan och blanda snabbt ihop till en jämn deg.
- Dela degen till ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar. (du kan göra 12st i vanlig muffinsplåt)
- Mjöla skaftet på en citruspress eller liknande och slå bort överflödet. Tryck ner skaftet försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, fyll gropen med sylt hela vägen upp.
- Grädda i mitten i ca 15 – 20 minuter. Låt kakorna svalna i formen innan du försiktigt lyfter ut dom ur formen. Tips är att vrida lite på kakan innan.
Super goda!!!
Kan bara hålla med dig 🙂 Linn