Go Back

Lyxiga Hallongrottor

Ingredienser

Mördeg:

  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 1/4 dl strösocker 110g
  • 5 dl vetemjöl 300g
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 rågad tsk bakpulver
  • 50 g riven mandelmassa
  • 1 rejäl nypa salt

Fyllning

  • Ca 1 dl ekologisk hallonsylt
  • Bra att ha:
  • Citruspress eller liknande i trä

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
  • Vispa rumsvarmt smör och strösocker fluffigt i en bunke.
  • Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta ner i smöret och rör ihop till en smidig deg. Tillsätt riven mandelmassan och blanda snabbt ihop till en jämn deg.
  • Dela degen till ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar. (du kan göra 12st i vanlig muffinsplåt)
  • Mjöla skaftet på en citruspress eller liknande och slå bort överflödet. Tryck ner skaftet försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, fyll gropen med sylt hela vägen upp.
  • Grädda i mitten i ca 15 - 20 minuter. Låt kakorna svalna i formen innan du försiktigt lyfter ut dom ur formen. Tips är att vrida lite på kakan innan.