desserter,  Godis,  Småkakor

Frasiga maränger


Min ”spontana planering” av bakning i ett nötskal kommer här.. Jag får sug på aioli till maten, svänger ihop det och får äggvita över. Ställer äggvitan åt sidan, den stirrar på mig och ber mig baka något så då måste jag helt enkelt göra maränger. Problemet är att jag vägrar göra en plåt så knäcker 2 ägg till.. Vad händer då? Jo jag får äggula över, ställer den åt sidan och gör klart marängerna. Men då måste jag ju göra något på äggulan så det får bli en syrlig curd av något slag, men samma sak där jag vill göra extra så jag har till både dessert och en tårtfyllning.. vad händer då? Jag måste göra en tårta, gärna nu nu nu.. Ja ni fattar jag blir ALDRIG fri! Men det här är ju det bästa med bakningen, jag vet nästan aldrig vad jag skall baka utan det är råvaran som styr mig.

guld guld guld

Antal/Portioner 40 maränger

Ingredienser

  • 3-4 st äggvitor 100g
  • 1 dl strösocker 90g
  • 2 dl florsocker 120g
  • 1/2 tsk guldpulver till garnering

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 80 grader varmluft, och klä två plåtar med bakplåtspapper. 
  • Vispa upp äggvitan tills den är ganska fast och tillsätt sockret i två omgångar, vispa ihop tills du har en härlig glansig maräng. 
  • Sikta i florsocker, ta lite i taget och blanda försiktigt tills du har en jämn maräng. Skall du smaksätta din maräng så gör det nu. 
  • Häll i marängen i en spritspåse med valfri tyll, jag brukar använda en slät och en krusad. Spritsa ut maränger på plåten, sikta över guldpulver och grädda i 2 timmar.
    Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i ugnen för att torka ut ordentligt. Jag brukar låta marängerna stå i ugnen över natten. Förvara torrt. 

Tips!

  • Tänk på att hålla spritspåsen rakt upp när du avslutar en maräng, annars blir dom lätt väldigt sneda. Talar av erfarenhet såklart!
    Gör marängväggar av en del av smeten. Bred ut marängen tunt på en plåt med bakplåtspapper och strö över frystorkade bär. Grädda i ca 45-90 minuter. Förvara torrt i en burk så håller dom länge.  

Kommentera