Mjuka kakor,  Tårtor,  Övrigt

Fräsch semmeltårta med färskostkräm, mandelmassa och brynt smör.

Du som bakar vet känslan när det blir exakt som du hade tänkt både i smak och utseende. Grym känsla och sen att få äta denna godbit var en jäkla dröm! Så god!!!! Vill du ha mer ”semmel karaktär” så minska på färskosten och öka mängden grädde bara.

Jag tar alltid lite av smeten för att fylla några silikonformar, fint och bra garnering.
Här i en mini-donutform.

Jag åt en redig bit igår och en lika stadig idag med, som vanligt är den här typen av tårta ännu godare dagen efter. Vi har även ätit vanliga semlor idag och det är verkligen gott, skulle gärna äta semla året runt.

Äter ni semla med hetvägg? Jag gjorde det som barn, måste testa det snart igen. Mamma svepte snabbt som en vessla sin semla med hetvägg, hon sa att det var för att annars gojsar den ihop sig med den varma mjölken. Så snabbt har jag inte sett någon sänka en semla än idag. Men sen hade hon också fem barn så hetvägg kanske var enda sättet att hinna äta en semla innan ungarna gjorde slog ihjäl varandra. Största mysteriet ännu, hur man klarar mer än två barn. Semla hjälper lite i alla fall det vet jag.

Total tid 1 timme
Antal/Portioner 8 bitar

Ingredienser

Mandelbottnar

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker 180g
  • 1 1/2 dl mandelmjöl 80g
  • 1 dl vetemjöl 60g
  • 1 tsk bakpulver 5g
  • 1 tsk salt 5g
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • 5-6 st äggvitor 160g
  • 1 st rivet citronskal från 1 citron

Färskostkräm

  • 2 dl vispgrädde 200g
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl florsocker 80g
  • 200 g färskost
  • 1 st citron, saft och rivet skal

Mandelmassa

  • 100 g mandel med skal
  • 1 dl florsocker 80g
  • 1 st äggvita
  • 1-2 msk mandellikör eller punsch efter smak
  • 1 nypa salt

Till montering & garnering

  • rivet citronskal
  • mortlad kardemumma
  • torkade blomblad

Instruktioner

Mandelbottnar

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Bryn smöret i en kastrull och låt det bli riktigt brunt och nötigt, ställ åt sidan och låt svalna. 
  • Smöra och bröa tre formar med mandelmjöl, ca 15 cm i diameter. Blanda ihop alla torra ingredienser, häll på det brynta smöret och citronskal, rör till jämn smet.
    Tillsätt äggvitan och vispa ihop försiktigt.
  • Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Låt svalna i formen på ett galler tills montering.
    Gör under tiden krämen och mandelmassan.

Färskostkräm

  • Vispa rumsvarmt smör med florsocker tills det är riktigt luftigt. Rör i färskosten med slickepott försiktigt till en jämn kräm.
  • Vispa grädden lätt och vänd i smörkrämen, tillsätt citronjuice och skal efter smak. Fyll en spritspåse med en stor rund tyll och häll i krämen. Lägg åt sidan. 

Mandelmassa.

  • Mixa mandeln fint och tillsätt florsocker, mixa igen. Mixa ner äggvitan och salt, mixa till en jämn massa. Tillsätt mandellikör efter smak. Häll i massan i en spritspåse utan tyll. 

Montering

  • Lägg en botten på ett fat och spritsa ut lika stora toppar med färskostkrämen, spritsa sen ut små pluttar med mandelmassan. Riv lite citronskal över och upprepa med nästa botten. 
    Lägg på sista bottnen och spritsa fina jämna toppar och pluttar ut små klickar av mandelmassan. Strö över kardemumma och riv över lite citronskal, strö över torkade eller färska blomblad. Jag har även lite rostad vit choklad på. Kanske vill du hellre strö över nötter och mandel? Bara kör på det du gillar! 
  • Glöm inte att ta ut tårtan i god tid om du haft den i kylen, alla smaker kommer tydligare fram om den inte är kylskåpskall. Njut! 

Kommentera